Maa-ameti 3D-kaardile lisandusid uued andmekihid

BNS
Copy
Realistlikud puud Elvas.
Realistlikud puud Elvas. Foto: Maa-ameti geoportaal

Maa-ameti 3D-kaardirakendus täienes kolme uue andmekihiga – linnadele lisandusid analüütilised ja realistlikud taimkattemudelid ning Tallinnale Nõmme linnaosa keskuse võrkmudel.

Taimkatte modelleerimiseks tuvastati aerolaserskaneerimise punktipilvest üksikuid puid ja põõsaid. Kombineerides erinevaid ruumiandmete töötlemise meetodeid, on eristatud puude võrad ning sealtkaudu eeldatav tüve asukoht, kuhu on asetatud üldistatud puud kujutav 3D-mudel. Täiendava infona on iga mudeli juures puu kõrgus, võra läbimõõt ja laserskaneerimise aasta, samuti on vegetatsiooniindeksi alusel eristatud okas- ja lehtpuud. Kaardile lisandus ligi seitse miljonit puud.

Sarnaselt teiste 3D-andmetega on mudelite loomine täiesti automatiseeritud, mistõttu võib andmetes esineda vigu, näiteks on okaspuu asemel tegelikkuses lehtpuu või on üksikpuu rakenduses esindatud mitme puumudeliga. Tulevikus on plaanis andmekvaliteeti parandada, hoida andmeid ajakohasena ning samuti kaardistusala laiendada.

Modelleeritud puittaimi on võimalik 3D-kaardirakenduses kuvada kahel erineval kihil, mis eristuvad teineteisest ainult kasutatud 3D-mudelite poolest: analüütilised mudelid kasutavad lihtsamaid geomeetrilisi kujundeid, realistlikud on veidike sarnasemad looduslikele puudele. Mõlemad kihid sisaldavad samu andmeid ja on sobilikud teadustööks, katvuse analüüsiks ja planeeringuteks, aidates modelleerida varjude langemist või tekitada realistlikke kolmemõõtmelisi visualiseeringuid.

Nõmme võrkmudel.
Nõmme võrkmudel. Foto: Maa-ameti geoportaal

Tallinna Nõmme keskust kujutav võrkmudel on näide detailsest maakattemudelist, mis on kokku pandud tuhandetest droonilt pildistatud aerofotodest. See annab detailse kolmemõõtmelise ülevaate piirkonnast, kuid ei võimalda eristada objekte ning siduda neid riiklike andmekogudega, mistõttu maa-amet jätkab ka üksikute objektide, nagu hoonete, puude ja muu modelleerimist aerolaserskaneerimise andmestiku alusel. Maa-ameti Geo3D-strateegia otsib võimalusi sarnaseid võrkmudeleid koostada ka suuremate alade kohta, kasutades lennukilt kogutud andmeid.

Vaata maa-ameti 3D-kaarti 3d.maaamet.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles