NEW SCIENTIST ⟩ Teadlased püüavad võimatut: kas poolmüütilised tuled võivad aidata maavärinaid ette ennustada?

, New Scientist, kaasautor
Copy
Maavärin Süürias. Pilt on illustreeriv.
Maavärin Süürias. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Mehhiko Acapulco kuurort on oma vaatamisväärsuste, kaunite mägede, luksuslike hotellide ja kristallselgete vete poolest hästi tuntud. Kuid 2021. aasta 7. septembril juhtus midagi, mis küll kellegi unistuste nimekirja ei kuulunud: linna liivaseid randu ja rannikul kõrguvaid hooneid raputas maavärin magnituudiga 7.

Lisaks värisevatele majadele ja puudele tunnistas kuurort ka midagi oluliselt kummalisemat. Taevas hakkas välkuma justkui punaka varjundiga helesinine turmtuli, peaaegu, nagu oleks löönud äike. See kõik lõi taeva valgeks ja nagu selgus, siis täpselt maavärina murrangujoone kohal. Kummaline vaatemäng oli näide nn maavärinatuledest, poolmüütilisest nähtusest, millest ikka ja jälle on sajandite vältel seismiliste nähtuste kirjeldustesse märk maha jäetud.

Teadlased on mõtte, et need sinised tuled on maavärinatest põhjustatud, sageli maha kandnud. Tõepoolest, pärast Acapulco maavärinat arvasid mõned, et vilkuvad tuled võivad hoopis olla tingitud kahjustatud elektriliinidest. Kuid väike teadlaste rühm väidab nüüd, et neil on tõendeid alternatiivse hüpoteesi toetamiseks. Selle järgi tekivad tektooniliste murrangute purunemisel elektrivoolud. Ja sõltumata sellest kas need voolud tulesid tekitavad või mitte, peaksid need tekitama elektromagnetilisi signaale, mida saaks juba ettevaatavalt tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles