USA looduskaitsjad kaebavad SpaceXi kohtusse (1)

Copy
Starshipi katselennust jäi maha hulk prügi
Starshipi katselennust jäi maha hulk prügi Foto: PATRICK T. FALLON

USA looduskaitseorganisatsioonid teatasid nädala alguses, et kaebavad Ühendriikide föderaalse lennuameti (FAA) kohtusse, sest too ei ole SpaceXi Starshipi programmi raames keskkonnamõjudega piisavalt arvestanud.

Avaldus tehti pärast maailma võimsaima raketi plahvatust esimesel integreeritud katselennul neli minutit pärast starti USAst Texase osariigist Boca Chicast 20. aprillil.

SpaceXi videost oli näha, kuidas raketitükkide pilv paiskus plahvatuses sadade meetrite ulatuses laiali ning tolmupilv hõljus mõne kilomeetri kaugusele väikelinna kohale. Bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni (CBD) andmetel jääb stardiala ka kaitsealuste liikide, sh ohustatud merikilpkonna Lepidochelys kempii ja rannikul pesitseva hõbetülli (Charadrius melodus) elupaikadele väga lähedale.

Lepidochelys kempii
Lepidochelys kempii Foto: Yuri Cortez

FAA andis SpaceXile loa saata viie aasta jooksul lendu 20 Starshipi aastas ning nõudis Elon Muski ettevõttelt enne ja pärast starte eluslooduse seire tegemist.

Looduskaitsjate hinnangul pole nõutud tegevused aga piisavad – nemad tahavad täielikku keskkonnamõjude hindamist. «Elu kaitsmine Maal on ülioluline, isegi kui vaatame kosmoselennu ajastul tähtede poole,» ütles CBD vanemjurist Jared Margolis avalduses.

«Föderaalametnikud peaksid haavatavat looduskeskkonda ja kooslusi kaitsma, mitte tegema erandeid ettevõtetele, kes tahavad olulised rannikumaastikud prügimägedeks muuta.» Boca Chica randade sulgemine mõjutab negatiivselt ka Carrizo/Comecrudo põlisrahva võimalusi omal pühal maal traditsioonilisi tseremooniad läbi viia. Ka põlisrahvaste esindajad on kohtuasjasse kaasatud.

Starshipi katselend põhjustas Boca Chicas umbes 1,5 hektari suurusel maa-alal põlengu, praegu pole võimud piirkonnast surnud loomi ega linde leidnud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles