Tehisaru õpetati inimese mõtteid lugema

teadus.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

USA teadlased teatasid esmaspäeval, et on leidnud viisi, kuidas ajupiltide ja tehisintellekti mudelite abil inimeste «mõtteid lugeda» ning kutsuvad sealjuures üles reguleerima meie kõige privaatsema sfääri – mõtete – kaitset.

Texase ülikooli teadlaste töörühm avaldas esmaspäeval ajakirjas Nature Neuroscience artikli, kus nad kirjeldavad, kuidas ajuskaneerimise ja tehisintellekti mudelite abil inimeste mõtete põhilisest sisust aimu saada. Nad kirjeldavad seda kui edasiminekut mõtete lugemise valdkonnas, kuid väga täpselt nende lahendus siiski ei tööta ning nagu selgub, on võimalik masinaid ka petta.

Sarnaseid tööriistu on valmistatud varemgi ning nende peamine eesmärk on olnud aidata suhtlemisvõime kaotanud inimesi, näiteks neid, kes enam rääkida ega trükkida ei suuda. Niisugused aju-arvuti liidesed «suhtlevad» selle aju osaga, mis kontrollib suud. Uuringu kaasautor Alexander Huth lisas pressikonverentsil, et nende töörühma süsteem töötab täiesti teisel tasandil – tegeleb mõtete, semantika ja tähendusega. Ühtlasi on see nende sõnul esimene lahendus, kus keelt saab taasluua ilma invasiivse ajuimplantaadita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles