Aafrika Sarve põual on küljes inimtekkeliste kliimamuutuste sõrmejäljed

Copy
Keenia Turkana maakonna naised ja lapsed otsivad kuuma ilma eest varju puu all ning ootavad UNICEFi ja Keenia Punase Risti arstiabi
Keenia Turkana maakonna naised ja lapsed otsivad kuuma ilma eest varju puu all ning ootavad UNICEFi ja Keenia Punase Risti arstiabi Foto: Tony Karumba

Laastavat kahju kaasa toonud põud Aafrika Sarvel ei oleks saanud aset leida ilma üleilmse soojenemiseta, selgub neljapäeval avaldatud rahvusvahelise kliimateadlaste töörühma aruandest.

«Inimese põhjustatud kliimamuutused on teinud põua Aafrika Sarvel umbes 100 korda tõenäolisemaks,» seisis kliimauuringute keskuse World Weather Attribution (WWA) uurimuse kokkuvõttes. «Kestev laastav põud ei oleks juhtunud üleüldse ilma kasvuhooneefektita.»

Alates 2020. aasta lõpust on Aafrika Sarve riike – Djiboutit, Etioopiat, Eritread, Keeniat, Somaaliat, Lõuna-Sudaani ja Sudaani – tabanud viimase 40 aasta rängim põud. Pikenenud põua tõttu on hukkunud miljonid kariloomad ja saanud hukka tohutu kogus viljasaaki.

WWA keskendus uurimuses kolmele kõige rängemini kannatada saanud piirkonnale: Lõuna-Etioopiale, Somaaliale ja Keenia idaosale.

Juhtivate kliimateadlaste kokku kutsutud WWA on viimastel aastatel tuntust kogunud põhjalike uuringutega äärmuslike ilmastikuolude põhjustest, sh kliimamuutuste rollist nende kujunemisel.

Uurimus avaldatakse tavatult kiirkorras, kuna tegemist on põletava teemaga. Tavaliselt eelneb selliste aruannete ja uurimistööde avaldamisele teadusajakirjade nõutav kolleegide retsensioon, mis on aga pikk protsess.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles