Turvaline lend: täispuhutav droon ei kuku puruks, vaid põrkab tagasi (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kaktus ei suuda siiski täispuhutavat drooni katki torgata. Pehme lennuaparaat võib hoopis oksast haarata ja kaktusel peatuda.
Kaktus ei suuda siiski täispuhutavat drooni katki torgata. Pehme lennuaparaat võib hoopis oksast haarata ja kaktusel peatuda. Foto: Teadustöö / Arizona ülikool

Hobidroonide ja ka teadusuuringuid tegevate lennumasinate elu jääb lühikeseks, kui need lennu ajal mõne takistuse otsa põrkavad kas siis piloodi kogenematusest või ootamatult õhku ilmunud takistuse pärast. Et seda ei juhtuks, tegid Arizona ülikooli teadlased lennuki, mille võib täis puhuda.

SoBar (ehk «pehme korpusega õhurobot», inglise keeles soft-bodied aerial robot) on ehituatud nagu üks tavaline nelja propelleriga multidroon ikka, selle elektroonika on jäigal emaplaadil ning tiivikud ja mootor ka üsna sarnased teistele lennuvahenditele. 

Ülitugevast polüuretaankattega nailonkangast raam on aga täispuhutav – see on inspireeritud lindude õhukese seinaga õõnsatest ja kergetest luudest. Iga propelleri õlg  ulatub propellerist nii palju kaugemale, et kui droon verikaalsete pindade vastu põrkub, siis tiivik ei saa viga.

Niimoodi peatub pehme droon torul, haarates sellest ümbert kinni. Kui aga laskutakse tasapinnale, saab haaratsi sirgeks ajada.
Niimoodi peatub pehme droon torul, haarates sellest ümbert kinni. Kui aga laskutakse tasapinnale, saab haaratsi sirgeks ajada. Foto: teadustöö / Pham H. Nguyen, Karishma Patnaik, Shatadal Mishra, Panagiotis Polygerinos, and Wenlong Zhang

SoBar võib mitte ainult seintelt tagasi põrkuda, vaid ka kahjustamata horisontaalsetele pindadele pidama jääda, kuna teadlased varustasid drooni täispuhutava nailonist varrukaga ümbritsetud terasest lehtvedrudega haaratsiga.

Videos on näha, et pehme lennnumasin võib isegi ehitaja kiivri külge end pehmelt maandada.

Üks põhjus, miks selline pehme täispuhutavatest detailidest droon tehti, on selles, et taolist lennuvahendit saab kasutada erinevatel päästetöödel näiteks kitsastes siseruumides ja varemete vahel. Pole vaja karta, et see kuhugi vastu katki sõidab, vaid võib julgelt lasta sel põrgata.

Selles videos on näha, kuidas käitub täispuhutav lennumasin seinaga kokkupõrkel:

SoBar pakitakse lahti ja pumbatakse täis nagu rannapall. Siis jääb üle propellerid ja mootorid oma taskutesse kinnitada ning lend võib alata:

Täispuhutava korpuse veel üks eelis on selle ülikerge kaal, mis lennuvahendi juures on väga tähtis. Metallraami asemel on vaid kümnegrammine balloon, tavaliselt kaalub sama suurte metallraamidel droonide see osa aga ligi 120 grammi.

Selliste aparaatide arendajatel on lausa oma teadusväljaanne - Soft Robotics. Seal teadustöö ilmuski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles