NEW SCIENTIST ⟩ Metsik avastus: ahvide ja inimeste evolutsioonipusles sai paika uus tükk (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Tihedad metsad hakkasid Ida-Aafrikas hõrendikele teed tegema 10 miljonit aastat varem kui seni arvatud ning sellega tekkisid sobivad tingimused kahel jalal liikuvate ahvide arenguks, kelles hiljem arenesid inimesed. Niisugusele järeldusele jõudis töörühm, kes on põhjalikult analüüsinud kõike alates iidsest pinnasest kuni ahvifossiilideni mitmes maailma piirkonnas.

«Me oleme oma teoorias niivõrd kindlad sellepärast, et see põhineb mitmel erineval tõendite kogumil,» ütleb Michigani ülikooli teadlane Laura MacLatchy.

Üldiselt arvavad teadlased, et Ida-Aafrika tihedad metsad hakkasid savannideks muutuma umbes 10 miljonit aastat tagasi ning see sundiski meie esivanemad «puudelt alla tulema» ja avamaal liikuma hakkama. Kuid MacLatchy on oma kolleegidega analüüsinud fossiilseid muldasid mitmes Keenia ja Uganda piirkonnas ning jõudnud järeldusele, et juba 21 miljonit aastat tagasi leidus seal iseloomulikke rohttaimi. Need on C4 tüüpi kõrrelised, ühed levinumad savannitaimed, mis on väga produktiivsed ning taluvad teistest paremini kuiva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles