Šivelutši vulkaanipurskes vormus kilomeetrine kraater, kohalikke kaitseb lumesadu

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Laava ja suitsupilv väljumas Šivelutši vulkaanist novembris 2022. Juba siis arvasid teadlased, et suurem purse peab varsti soolas olema.
Laava ja suitsupilv väljumas Šivelutši vulkaanist novembris 2022. Juba siis arvasid teadlased, et suurem purse peab varsti soolas olema. Foto: Yury Demyanchuk/Scanpix

Kamtšatka Šivelutši vulkaanipurskest on vormunud kilomeetrise läbimõõduga kraater ning kokku on varisenud suurem osa selle kuplist, teatas esmaspäeval Venemaa teaduste akadeemia Kaug-Ida haru vulkanoloogia ja seismoloogia instituut. Purskest on atmosfääri kõrgunud ka meeletu tuhapilv ning möödunud nädalal koristati ümberkaudse rajooni küladest üle 10 000 kuupmeetri tuhasegust lund.

11. aprillil plahvatuslikult purskama hakanud Šivelutši vulkaani seisukorrast said teadlased selge pildi alles laupäeval, sest keeruliste ilmaolude tõttu ei olnud võimalik seda hästi jälgida. Kljutši vulkanoloogiajaama töötaja Juri Demjantšuk rääkis Interfaxile, et tõenäoliselt toimus plahvatuslik purse kagu suunas ning tänaseks on suurem osa aktiivse kupli struktuurist kokku varisenud ja tekkinud tohutu, üle kilomeetrise läbimõõduga kraater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles