NÄDALA TEADUS Putukate naer ja nutt

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Copy
Tillukeses äädikakärbses on olemas närvisüsteem ja vajalikud virgatsained, mis võimaldavad kogeda emotsioone ja ka valu.

 
Tillukeses äädikakärbses on olemas närvisüsteem ja vajalikud virgatsained, mis võimaldavad kogeda emotsioone ja ka valu.  Foto: Urmas Tartes

Kas tõesti on olemas naeru kihistavad kimalased ja valust vaevatud äädikakärbsed? Või kui levinud on sitasitikate ja sipelgate stress?

On 1. juuni 1988 – olen koos meie sipelgateadlaste Vambola Maavara ja Ants-Johannes Martiniga Akste bioloogiajaamas. Minu eesmärk tudengina on sipelgatest rohkem teada saada ja võimalusel nende käitumist ka pildile jäädvustada. Muu hulgas läheb jutt sellele, kas sipelgatel võiks olla emotsioonid. Kas sipelgad oskavad naerda, kas nad oskavad tunda millestki heameelt?

Metsakuklaste hingeelu põhjalikult tundvad teadlased on ühel nõul: nad on korduvalt näinud sipelgate käitumist, mida nad ei oska selgitada millegi muuga kui lihtsalt «mõnulemisega». Kui tollal oli sellekohase käitumise selgitus vaid oletuse tasemel, siis nüüdseks teame putukate emotsioonidest väga palju rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles