Loe mu huultelt: teadlase loodud prillid tõlgivad näoliigutused kõneks

teadus.postimees.ee
Copy
Doktorant Ruidong Zhang demonstreerib, kuidas huultelt lugemise prillid töötavad. Tavalistest prillidest on neid raske eristada, sest ultrahelisüsteemi saab peita prilliraamidesse.
Doktorant Ruidong Zhang demonstreerib, kuidas huultelt lugemise prillid töötavad. Tavalistest prillidest on neid raske eristada, sest ultrahelisüsteemi saab peita prilliraamidesse. Foto: Cornelli ülikool

Kui tahad hääletult rääkida, kuluvad ära Cornelli ülikoolis välja töötatud prillid, mis jälgivad kõnelejat ultrahelisensoriga. Uus «spiooniriist» on nähtamatu ja ei kasuta kaamerat.

Teadlased, kes Cornelli ülikoolis uued prillid välja töötasid, ütlesid, et väikese võimsusega kantav arvutiliides vajab tehisintellekti jaoks vaid mõne minuti koolitusandmeid, enne kui see suuliselt antud hääletuid käske tuvastama hakkab. Prille saab ka nutitelefonis käivitada ning kasutada kõne tuvastamiseks.

Doktorant Ruidong Zhang, kes on EchoSpeechi teadustöö juhtiv autor, testis prille näiteks hääletult salasõnade ütlemisega, mida siis masin ära tundis ja suu liikumise põhjal tekstiks muutis. Seadet esitletakse aprillis Saksamaal Hamburgis «Computing Machinery» konverentsil, mis käsitleb arvutisüsteemide inimliideseid.

Tagasi üles