Teadlaste avastus: tehisintellekt õgib aplalt loodusressursse (6)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Google´i tehisintellekti mudeli treenimiseks vajavad serverikeskused tohututes kogustes jahutusvett, mille tarbimine võib veelgi süvendada veeprobleemi, selgus teadlaste uuringust. Eriti aplalt on hakanud tarbima ka praegu ülipopulaarne ChatGPT keelemudel, kuid täpsemaid andmeid selle kohta pole veel teada. Pildil on Google´i serverikeskus Iowas, kus võib-olla tehisintellekti treeninguid ei tehta, pilt on illustreeriv.
Google´i tehisintellekti mudeli treenimiseks vajavad serverikeskused tohututes kogustes jahutusvett, mille tarbimine võib veelgi süvendada veeprobleemi, selgus teadlaste uuringust. Eriti aplalt on hakanud tarbima ka praegu ülipopulaarne ChatGPT keelemudel, kuid täpsemaid andmeid selle kohta pole veel teada. Pildil on Google´i serverikeskus Iowas, kus võib-olla tehisintellekti treeninguid ei tehta, pilt on illustreeriv. Foto: Connie Zhou / AP / Scanpix

Kuulsa keelemudeli ChatGPT treenimiseks on kulutatud hiiglaslik kogus vett ja praegu läheb ülipopulaarse vestlusroboti iga keskmise päringu peale vaja energiat ja loodusressursse, mis võrdub ligikaudu ühe pudelitäie joogivee väljavõtmisega, avastasid Colorado ja Texase ülikoolide teadlased. 

Tehisintellekti treenimine ülisuurte andmekogudega on tohutult energiamahukas. See nõuab serveritelt arvutusressurssi, mis omakorda vajab energiat nii protsessorite tööshoidmiseks kui serverikeskuste jahutamiseks.

Andmekeskuste jahutamine muudabki vestlusbotid uskumatult veejanusteks. Värske uuring näitab, et ainuüksi OpenAI loodud ChatGPT keelemudeli GPT-3 treenimine tarbis 700 000 liitrit vett.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles