NEW SCIENTIST Kas tehisintellekti juturobotid mõtlevad juba tõesti nagu inimesed? (4)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Kas OpenAI loodud tehisintellekt suudab juba tõesti mõelda nagu inimene ja isegi ületada meid? Selles seisneb tänapäeva hamletlik küsimus.
Kas OpenAI loodud tehisintellekt suudab juba tõesti mõelda nagu inimene ja isegi ületada meid? Selles seisneb tänapäeva hamletlik küsimus. Foto: Taidgh Barron / ZUMA / Scanpix

Microsofti teadlased väidavad, et OpenAI uusim keelemudel GPT-4 on võimeline täitma nii palju erinevaid ülesandeid, et ületab mõnel juhul juba inimese võimeid ning see tehisintellekti mudel näitab juba üldise tehisintellekti (AGI) algeid. Kas see kauaoodatud tehisteadvus on juba lähedal või on need väited lihtsalt üks järjekordne tehnoloogiamull?

Kuigi AGI ehk üldise tehisintellekti täpset määratlust pole olemas, peetakse seda enamasti taolisele tasemele arenenud tehisintellektiks, mis suudab mõista ja õppida kõiki intellektuaalseid ülesandeid, milleks ka inimesed on võimelised ükskõik mis valdkonnas. Oma uues teadusartiklis väidavad Microsoft Researchi teadlased, et nende arvates hõlmab AGI võimet arutleda, planeerida, lahendada probleeme, mõelda abstraktselt, mõista keerulisi ideid ja õppida kogemustest – ja et GPT-4 vastab juba nendele kriteeriumidele, hoolimata sellest, et see on ainult loodud teksti genereerimiseks.

«Arvestades GPT-4 võimaluste ulatust ja sügavust, usume, et seda võib mõistlikult vaadelda kui üldise tehisintellekti (AGI) süsteemi varajast (kuid veel mittetäielikku) versiooni,» kirjutavad nad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles