NEW SCIENTIST Albaanias loodi jõele rahvuspark, kuid deltale rajatakse lennujaam

Graham Lawton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Vjosa jõgi.
Vjosa jõgi. Foto: FLORION GOGA

Eelmisel kuul veetsin mõned päevad Albaanias, et saada osa looduskaitselise verstaposti tähistamisest Euroopa esimese metsiku jõe rahvuspargi väljakuulutamisest. Vjosa jõgi, mis saab alguse Kreekast ja voolab läbi Albaania Aadria merre, on Euroopa viimane suur vabalt voolav jõgi, mis tähendab, et sinna pole rajatud tamme ega tehislikke kaldaid, kirjutab ajakirja New Scientist kolumnist Graham Lawton.

Ma läksin sinna sellepärast, et kirjutada artiklite seeriat Ühendkuningriigi jõgede šokeerivast seisundist. Vjosa külastus – tänu vabaõhuriiete brändile Patagonia, mis on kampaaniasse investeerinud peaaegu miljon dollarit ja on lubanud veel 4,6 miljonit dollarit – oli võimalus näha puutumatut jõge.

Ja vähemalt esmapilgul ei pidanud ma pettuma. See on erakordne koht: lai, metsik ja kristallselge. Jõe ülemjooks kohiseb läbi muljetavaldavate kuristike ja kanjonite. Alamjooksul lookleb ja põimub see vabalt kuni 3 kilomeetri laiuses jõesängis, enne kui vesi rahulikult läbi suure delta Aadria merre voolab. Jõgi on ka bioloogilise mitmekesisuse tulipunkt. Kaitse tähendab, et see saab selleks ka jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles