NEW SCIENTIST Kofeiinisisaldus veres on seotud diabeediriski ja kehakaaluga

Clare Wilson
, New Scientisti kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Geneetilised tõendid näitavad, et kõrgem kofeiinisisaldus veres võib olla seotud väiksema kehakaalu ja diabeediriski vähenemisega. 

Inimesed ei tohiks nüüd eeldada, et rohkem kohvi joomine aitab kaalust alla võtta, ütleb Dipender Gill Londoni Imperial College'ist, kes aitas uuringut läbi viia.

Paljud inimesed joovad päevas mitu tassi kohvi või kofeiini sisaldavat karastusjooki. Ka mitmed varasemad uuringud on näidanud, et kofeiini tarbimine on seotud väiksema kehakaaluga. Kuid need olid peamiselt vaatlusuuringud, mis analüüsisid inimeste tervist ja kofeiinitarbimist, mistõttu oli raske teada saada, kas kofeiin põhjustas mõju või korreleerus sellega.

Gilli meeskond kasutas alternatiivset lähenemisviisi, uurides geneetilisi erinevusi. See tähendab, et uuriti kui kiiresti organism kofeiini lagundab, et jäljendada randomiseeritud uuringus erinevate annuste manustamist.

On kaks geeni, mis mõjutavad meie võimet kofeiini lagundada, mis tähendab, et isegi kui inimesed tarbiks samas koguses kofeiini, oleks selle tase veres erinev. 

Gill ja tema kolleegid analüüsisid mitme varasema uuringu andmeid, mis järjestasid inimeste DNA-d ja jälgisid nende tervist. Uuritavate hulka kuulus kokku ligi 10 000 inimest, kes olid peamiselt Euroopa päritolu.

Uurimisrühm leidis, et inimestel, kellel oli geneetiliselt eelsoodumus kõrgema kofeiinisisalduse tekkeks, oli madalam kehamassiindeks (KMI), madalam rasvamass ja väiksem tõenäosus haigestuda II tüüpi diabeeti. 

Sellest hoolimata peaksid Gill sõnul inimesed, kes soovivad kaalust alla võtta, olema ettevaatlikud, sest kofeiin võib mõjutada und ja südametegevust.

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkis Ly-Marleen Tamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles