ÜRO võttis vastu märgilise resolutsiooni kliimaõigluse kohta (1)

BNS
Copy
Peasekretär Antonio Guterres ÜRO peaassamblee ees sõna võtmas, 29. märts 2023.
Peasekretär Antonio Guterres ÜRO peaassamblee ees sõna võtmas, 29. märts 2023. Foto: Eduardo Munoz

ÜRO peaassamblee võttis kolmapäeval ühehäälselt vastu märgilise resolutsiooni, milles kutsutakse ÜRO kõrgeimat kohut panema paika riikide õiguslikud kohustused kliimamuutusega võitlemise osas.

«Koos teete te ajalugu,» ütles ÜRO peasekretär António Guterres ja rõhutas, et ehkki see on mittesiduv, aitab Rahvusvahelise Kohtu (ICJ) hinnang «võtta peaassambleel, ÜRO-l ja liikmesriikidel julgemaid ja tugevamaid kliimameetmeid, mida meie maailm nii hädasti vajab».

Seda meedet on aastaid soovinud Vanuatu ja teised Vaikse ookeani piirkonna aktivistid ning näeb Rahvusvahelisele Kohtule ette riikidele kohustuste määramise kliima kaitsmiseks ning juriidilised tagajärjed, kui neid ei täideta.

Resolutsiooni esitamist toetas veel enam kui 130 liikmesriiki ning eeldatakse, et see võetakse vastu.

Resolutsioonis palutakse, et ICJ täpsustaks riikide kohustused rahvusvahelise õiguse järgi, et tagada kliimasüsteemi kaitse.

Vanuatu valitsus hakkas kliimaresolutsiooni vastuvõtmise nimel lobitööd tegema 2021. aastal. Kampaania algatasid 2019. aastal ühe Fidži ülikooli tudengid.

Nädala eest hoiatas ÜRO kliimaekspertide paneel (IPCC), et ülemaailmne keskmine temperatuur võib ulatuda tasemele 1,5 kraadi üle tööstuseelse taseme juba aastatel 2030–2035. Paneel rõhutas, et drastilisi samme katastroofilise kahju ennetamiseks tuleb astuda juba sel aastakümnel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles