NEW SCIENTIST Rahvastiku vähendamise valem: rikastele makse, naistele haridust

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Maailma rahvastik kasvab 2050. aastaks 8,6 miljardi inimeseni ning kui praegused trendid jätkuvad, langeb see arv 2100. aastaks 7 miljardini, selgub mõttekoja Rooma Klubi Earth4All’i mudeli prognoosist. Kui maailmas investeeritakse vaesuse ja ebavõrdsuse vähendamisse, võib rahvastiku kasv tipneda 8,5 miljardi inimesega juba 2040. aastal ning aastaks 2100 võib see langeda 6 miljardi inimeseni.

Need prognoosid on mitme miljardi võrra väiksemad kui teised ennustused 2100. aastaks lubavad. «Isegi kui need arvud pole varasemate ennustustega võrreldes kuigi hirmuäratavad, ei tähenda see, et probleemi ei oleks,» ütles üks raporti autoritest, Norra Kristiania ülikooli kolledži teadlane Beniamino Callegari.

Inimeste arvu märkimisväärne kahanemine aitaks küll keskkonnaprobleeme leevendada, kuid ei tähenda, et meil õnnestuks vältida kriitiliste lävenditeni jõudmist, mis Maa elussüsteeme stabiilsust ohustada võivad, ütleb töörühma liige David Collste Stockholmi ülikoolist. «Oluline on, mida inimesed teevad, kuidas ja kui palju nad seda teevad,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles