BUUM ON TULEKUL Tööstus püüab autoakude «musta massi» iga hinna eest taaskasutada (1)

Copy
Anna Vanderbruggeni kolleeg, 29-aastane Alvaro Jose Rodriguez Medina, valab ja kaalub vett pärast nn musta massi valamist ujuvkambrisse.
Anna Vanderbruggeni kolleeg, 29-aastane Alvaro Jose Rodriguez Medina, valab ja kaalub vett pärast nn musta massi valamist ujuvkambrisse. Foto: JENS SCHLUETER

Teadlane Anna Vanderbruggen piilub tumeda vedelikuga täidetud mahutisse. See vaikselt mullitav aine on tema enda loodud tehnikaga liitiumioonakudest eraldatud grafiit. Kuigi grafiit moodustab akude kaalust kuni veerandi, pole Vanderbruggeni sõnul veel keegi selle taaskasutamiseks tasuvat protsessi leiutanud.

29-aastane teadur alles peenhäälestab oma meetodit, kuid on juba Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudilt (EIT) oma jõupingutuste eest preemia saanud.

Kuna Euroopa on otsustanud sisepõlemismootoritega autod elektriliste vastu vahetada, on grafiidi ja muude akuelementide ringlussevõtt hädavajalik. Seda enam, et kontinent püüab üha vähem toorainete kättesaadavuse osas Hiinast sõltuda.

Akutootjaid ei huvitanud siiani taaskasutatud grafiit, sest nad said selle Hiinas odavalt kätte, ütles Vanderbruggen AFP-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles