Mehhikot karistatakse suutmatuse eest kaitsta ohustatud pringleid

Copy
California pringel.
California pringel. Foto: Paula Olson

Rahvusvaheline eluslooduse ametkond kehtestas esmaspäeval sanktsioonid Mehhikole, kuna viimane ei ole suutnud piisavalt kaitsta maailma üht haruldasemat vaalalist, California pringlit.

Loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega tegelev rahvusvahelise kauplemise konventsioon (CITES) ehk Washingtoni konventsioon määras kaubandussanktsioonid, et takistada Mehhikol miljonitesse dollaritesse ulatuvat reguleeritud looma- ja taimetoodete eksporti.

California pringlid, mis Mehhikos on tuntud hispaaniakeelse hüüdnimega vaquita ehk lehmake, on saanud hukka suuresti kalapüügivõrkude tõttu, millega püüti totoabat, suurt kala, mille ujupõis on kõrges hinnas Hiinas selle väidetavalt meditsiiniliste omaduste tõttu.

Ka totoaba on ohustatud liik ning selle uimed võivad maksta Hiinas tuhandeid dollareid kilogrammist.

California pringel on maakera väikseim pringellane ning Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) liigitas selle äärmiselt ohustatud liikide sekka juba 1996. aastal.

Mitme loodushoiu vabaühenduse hinnangul eksisteerib maailmas vaid 10 California pringli isendit.

Mehhikole kehtestatud sanktsioonid hõlmavad enam kui 3000 looma ja taime, ütlesid mitu keskkonna- ja loomakaitsega tegelevat vabaühendust avalduses.

Mehhiko välisministeerium ütles vastuseks, et nende riiki koheldakse ebavõrdselt ning  nende jõupingutusi pringlite kaitsmiseks pole täiel määral arvesse võetud otsuse langetamisel.

Mehhiko esindus viibis esmaspäeval Genfis, et arutada püüdlusi kaitsta neid vaalalisi, mis elavad vaid California lahe põhjaosas.

CITESi sõnul jäävad sanktsioonid kehtima kuni ülevaadatud kaitsekava pole saanud heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles