NEW SCIENTIST ⟩ Kõhutunne pole lihtsalt väljend, vaid tähendab reaalseid muutusi maos

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

«Kõhutunne» ei pruugi olla lihtsalt metafoor. Uued uuringud näitavad, et tugevate emotsioonide tundmisega kaasnevad muutused meie mao pH-s. 

Itaalias Rooma Sapienza ülikoolis töötav Giuseppina Porciello ja tema meeskond palusid 31 mehel, kelle keskmine vanus oli 24 aastat, neelata alla nutikas kapsel, mis mõõdab soolestiku pH-d.

Seejärel vaatasid mehed videoid, mis tekitasid vastikust, hirmu ja õnne. Samal ajal liikus väike andur mööda nende seedetrakti, enne kui loomulikul teel väljus.

Pärast iga video vaatamist täitsid osalejad küsimustiku, et hinnata oma emotsioonide intensiivsust.

Kui nad vaatasid vastikuid ja hirmutavaid videoid, oli nende mao pH happelisem kui algtaseme mõõtmisel.

Kõige happelisema pH-ga inimesed teatasid, et tunnevad vastikust ja kartust. On ebaselge, kas happelisuse tase suurendab neid emotsioone või põhjustab nende emotsioonide kogemine rohkem happelisust.

Mao pH oli vähem happeline nendel osalejatel, kes teatasid, et nad tunnevad end õnnelikuna, olenemata sellest, millist videot nad vaatasid.

Negatiivsed emotsioonid võivad juhtida happe sekretsiooni, ütleb Ignacio Rebollo, kes töötab Saksamaal inimeste toitumist uurivas instituudis Nuthetalis.

Et teha kindlaks, kas emotsioonid mõjutavad mao happesust või vastupidi, peaks Porciello ja tema meeskond osalejatele manustama prootonpumba inhibiitoreid – mis takistavad mao limaskestal liigset hapet toota –, et näha, kas see on korrelatsioonis negatiivsete emotsioonide intensiivsuse vähenemisega.

Christopher Bettinger Pennsylvania Carnegie Melloni ülikoolist ütleb, et gaasi koostise või keemiliste kontsentratsioonide mõõtmine võib aidata teadlastel saada täpsemat ülevaadet meie soolestiku ja emotsioonide vahelisest seosest.

Porciello ja tema meeskond viib nüüd läbi sarnast uuringut naissoost osalejatega.

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkis Ly-Marleen Tamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles