Riho Altnurme ja Madis Noppel valiti Helsingi ülikooli audoktoriteks

teadus.postimees.ee
Copy
Vasakult Riho Altnurme ja Madis Noppel.
Vasakult Riho Altnurme ja Madis Noppel. Foto: Andres Tennus, Tartu ülikool

20. märtsil kuulutas Helsingi ülikool audoktoriteks Tartu Ülikooli kirikuloo professori Riho Altnurme ja Tartu Ülikooli aerosoolifüüsika spetsialisti Madis Noppeli.

Riho Altnurme.
Riho Altnurme. Foto: Andres Tennus, Tartu Ülikool

Riho Altnurme on Tartu Ülikooli kirikuloo professor alates 2005. aastast. Aastatel 2003–2015 juhtis ta dekaanina usuteaduskonda ja 2016. aastast on ta humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna teadusprodekaan. Ta on Eesti kirikuloo juhtekspert ja tema sulest on ilmunud hulk teadusartikleid sellistel teemadel, nagu nõukogude religioonipoliitika Eestis ja Eesti teoloogilise hariduse ajalugu. Peamiselt on ta uurinud kirikuid ja ühiskonda 20. sajandi teisel poolel, teoloogia ajalugu Eestis, kirikuloo metodoloogiat, uskkondade vahelisi suhteid ja sekulariseerumist.

Riho Altnurme on Soome kirikuloolastega koostööd teinud üle 25 aasta. «Esimene kontakt Soome kolleegidega oli 1996. aastal, kui nad käisid Tartus Eesti kirikuloo konverentsil. Minu enda esimene välismaine konverentsiettekanne oli järgmisel aastal just Soomes. Pärast seda oleme jätkanud head koostööd projektides, millest paljud on edukalt lõppenud ja paljud alles kestavad. Kui kasutada poeedi sõnu, siis «on seda, mida annad, siiski vähem, kui võrdled sellega, mis ise saad»,» ütles Altnurme.

Madis Noppel.
Madis Noppel. Foto: Andres Tennus, Tartu Ülikool

Madis Noppel on Tartu Ülikooli aerosoolifüüsika spetsialist alates 2018. aastast. Aastatel 2004–2018 oli ta aerosoolifüüsika teoreetiliste probleemide vanemteadur. Tema uurimisvaldkondadeks on olnud aerosooliosakeste elektrilise laadumise teooria, elektriliste aerosoolispektromeetrite numbriline modelleerimine ning homogeense ja ioon-indutseeritud nukleatsiooni teooria.

Noppel on Helsingi ülikooliga koostööd teinud just nukleatsiooniteooria vallas. «Minu esitamine Helsingi ülikooli audoktoriks üllatas mind väga ja ma hindan seda tunnustust kõrgelt,» märkis Noppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles