Korsikal tuvastati uus metskassiliik

Copy
Korsika metskass (pildil) on üsna suur ning ka teiste tunnuste põhjal on teda lihtne teistest kassidest eristada.
Korsika metskass (pildil) on üsna suur ning ka teiste tunnuste põhjal on teda lihtne teistest kassidest eristada. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA

Peamiselt Korsika karjastele tuntud ja teadlastele kõvasti meelehärmi valmistanud rebasekarva kass on värskete teadmiste kohaselt tõesti eraldi kassiliik, teatas Prantsusmaa elurikkuse büroo (OFB) neljapäeval.

Värske geenianalüüs paljastas Korsika metskassile (Felis reyi) omase geenitüve, kinnitas OFB. Geeniproovides eristub Korsika rebasekarva rõngassabaga kass selgelt Prantsusmaa mandriosa mets- ja kodukassidest.

Nii mõneski mõttes kodukassiga sarnane metskass on üsna pikk – 90 sentimeetrit pealaest sabaotsani. Tal on ka eriline musta otsaga krussis saba, lisaks teisi tunnuseid, mille põhjal teda teistest kassidest üsna lihtne eristada on. Nimelt on ta esijalgadel triibud, tema tagajalad on väga tumedad ning kõht punakaspruun. Tihe, siidine karv toimib loomuliku tõrjevahendina kirpude, puukide ja täide vastu.

Korsika metskass on osa saare folkloorist, kuid seni on olnud keeruline teda tabada.
Korsika metskass on osa saare folkloorist, kuid seni on olnud keeruline teda tabada. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA

Pärast aastaid kestnud kassi-hiire mängu teadlastega oli võimalik kassi esimest korda uurida 2008. aastal, kui ta ühe talupidaja kanalaudast kätte saadi. Siiski on ta olnud kaua osa kohalikust folkloorist.

«See kass on osa meie karjasemütoloogiast,» ütles riikliku jahi- ja metsloomade büroo nn metskassi missiooni juht Carlu-Altone Cecchini AFP-le 2019. aastal. «Põlvkond põlvkonna järel on räägitud lugusid sellest, kuidas see kass ründab lammaste ja kitsede udaraid.»

Unikaalse geenitüve avastamine on oluline samm ohustatud liigi asjakohase kaitse tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles