Uuring: pooled maailma naisteadlased on kogenud seksuaalset ahistamist

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Pooled maailma naisteadlased on kogenud oma karjääri jooksul töö juures seksuaalset ahistamist, selgus neljapäeval avaldatud uuringust.

Uuring hõlmas üle 5000 teadlase 117 riigist. Naisteadlastest 49 protsenti ütlesid, et on kogenud seksuaalset ahistamist vähemalt ühe korra.

Pea pool neist juhtumitest leidis aset pärast MeToo liikumise algust 2017. aastal, kirjutati uuringus, mille viis L'Oreal Foundationi nimel läbi uuringufirma Ipsos.

Naistest 65 protsenti ütlesid, et ahistamisel oli nende karjäärile negatiivne mõju.

Ohvritest vaid viiendik andsid ahistamisest oma ametiasutusele teada.

Küsitlusele vastanud töötasid valdkondades, nagu teadus, tehnoloogia, inseneriteadused ja matemaatika. Nende tööandjate seas oli enam kui 50 riigi- ja eraasutust üle maailma.

Veerand vastanutest ütlesid, et on olnud olukorras, kus keegi «viitas neile korduvalt kui tüdrukule, nukule, beibele, tšikile» või muud moodi alavääristavalt.

Vastanutest 24 protsendi sõnul oli neilt küsitud «korduvalt pealetükkivaid ja ebamugavust tekitavaid küsimusi era- või seksuaalelu kohta».

Suurem osa ahistamisjuhtudest leidis aset ohvrite karjääri alguses, selgus uuringust.

Poolte vastanute sõnul vältisid nad töö juures teatud kaastöötajaid, samas kui viiendiku sõnul ei tundnud nad end töö juures turvaliselt.

Pea 65 protsenti ütlesid, et seksismiga ja seksuaalse ahistamisega võitlemiseks ei tehta tööl piisavalt.

«See uuring kinnitab, et teadus ei ole alates MeToo liikumisest läbinud piisavat revolutsiooni,» ütles Alexandra Palt L'Oreal Foundationist.

Fond, mis teeb UNESCOga koostööd naisteadlaste toetamiseks, kutsus teadusasutusi rakendama ahistamise suhtes nulltolerantsi poliitikat ja eraldama probleemi lahendamiseks eelarveressursse.

Fond märkis ka, et vaid 33 protsenti maailma teadlastest on naised ja vaid neli protsenti Nobeli laureaate teadusvaldkondades on olnud naised.

Ipsos viis uuringu läbi läinud aastal vahemikus 26. juuli kuni 12. september.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles