Minister: esimene mehitatud India kosmoselaev stardib tuleval aastal

Copy
Kosmoselaev Gaganyaani elusuuruses mudel.
Kosmoselaev Gaganyaani elusuuruses mudel. Foto: MANJUNATH KIRAN

India astronautide esimene kosmoselend mehitatud transpordi-kosmoselaevaga Gaganyaan on kavandatud 2024. aasta lõppu, ütles neljapäeval tuumaenergia ja kosmoseprogrammide riigiminister Jitendra Singh.

«Mehitatud missioon on kavandatud 2024. aasta lõppu, (selle kuupäev) sõltub katseaparaadi testimise edukusest ja mehitamata missioonidest,» ütles minister parlamendi alamkojale.

Tema sõnul on kosmoselaeva prototüübi TV-D1 esimene missioon, mille käigus testitakse meeskonna päästesüsteemi, kavandatud 2023. aasta maikuusse.

Sellele järgneb veel üks prototüübi – TV-D2 – test ja seejärel Gaganyaani programmi esimene mehitamata missioon, mis on kavandatud 2024. aasta esimesse kvartalisse.

Esimese katsesarja lõppedes viiakse läbi veel kaks tulevase mehitatud kosmoselaeva prototüüpide - TV-D3 ja TV-D4 - testi ning seejärel sooritavad asjatundjad kosmoselaeva mehitamata lennu robotraskusega pardal.

Singh märkis, et kõik laeva komponentide projekteerimise tööd on lõpetatud ning praegu luuakse lennuks vajaliku orbitaalmoodulit ja süsteeme. Samuti katsetatakse tulevase kanderaketi süsteeme, mis kosmoselaeva orbiidile viivad.

Algselt kavandati uue India kosmoseaparaadi esimene mehitatud lend 2021. aasta lõppu, misjärel lükati see 2022. aastasse. Koroonapandeemia, toorainetarnete logistikamurede ja testimiseks vajaliku varustuse puudusel tuli aga missiooni veelgi edasi lükata.

India kosmoseuuringute organisatsiooni (ISRO) andmetel koosneb Gaganyaani kosmoselaev meeskonnakabiinist ja teenindusruumist. Laeva mahub korraga kolm astronauti, kes veedavad oma esimese missiooni raames orbiidil umbes seitse päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles