NEW SCIENTIST ⟩ Inglismaa on hädas suurenenud noroviiruse juhtudega

Jason Arunn Murugesu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Noroviirus mõjutab igal aastal Ühendkuningriigis peaaegu viit protsenti elanikkonnast.
Noroviirus mõjutab igal aastal Ühendkuningriigis peaaegu viit protsenti elanikkonnast. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigi terviseohutuse agentuuri (UKHSA) andmetel on noroviiruse juhtumite arv Inglismaal viimase kümne aasta kõrgeim ja on veelgi suurenemas.

Praegusel talvehooajal, kuni 19. veebruarini, mis on viimased saadaolevad andmed, on Inglismaal noroviiruse kohta 4551 laboriaruannet. Kahe nädala jooksul kuni 19. veebruarini on teatatud juhtumite arv 14 protsenti suurem kui eelmisel kahel nädalal, mis tähendab, et viirus saavutab haripunkti üsna hilja talvel, kuigi see võib aasta-aastalt erinev olla.

Inglismaal on sel talvel laboratoorselt kinnitatud noroviiruse juhtumeid 24 protsenti rohkem kui koroonale eelnenud viiel viirushooajal keskmiselt. Enamik juhtumeid registreeritakse hooldekodudes ja üle 65-aastastel inimestel. Mis on selle haiguspuhangu taga?

Noroviirus, tuntud ka kui talvine oksendamine, põhjustab palavikku, oksendamist ja kõhulahtisust ning see kestab kaks või kolm päeva. Igal aastal mõjutab viirus peaaegu viit protsenti Ühendkuningriigi elanikkonnast.

Viirus levib nakatunud inimeselt, kes ei pese peale tualetis käimist käsi ja siis jagab viirust teistele, kas otsese kontakti või saastunud pindade kaudu-. Noroviirus võib levida ka nakatunud inimese okseosakeste puudutamise või sissehingamise teel.

«Juba väga väike kogus viirusosakesi võib põhjustada haigestumist, lisaks levib see kergesti teistele,» ütleb Allison Aiello New Yorgi Columbia ülikoolist.

Sel talvel on Inglismaal registreeritud 4551 noroviiruse juhtumit.

Inglismaal on sel talvel labori poolt kinnitatud koroonaviiruse juhtumite arv kasvanud pikaajalise keskmisega võrreldes 24 protsenti.

65+ on just see vanuserühm, kes Inglismaal kõige enam noroviirusesse haigestub.

Noroviiruse juhtumid suurenevad tavaliselt talvel, ütleb Kathleen O'Reilly Londoni hügieeni- ja troopilise meditsiini koolist. «Seda seetõttu, et viirus elab palju paremini külmas ja niiskes keskkonnas,» ütleb ta. «Lisaks kohtuvad inimesed talvel palju tõenäolisemalt siseruumides, kus on ventilatsioon väiksem kui välitingimustes. Ka see aitab viirusel levida.»

Inglismaal leviva koroonaviiruse pandeemia kõrgajal langes noroviiruse juhtumite arv hüppeliselt. See võis olla tingitud karantiinist ja sotsiaalse distantseerimise meetmetest, mis vähendasid viiruste levikut, ütleb Aiello. UKHSA sõnul võib selle põhjuseks olla ka testimise vähenemine, suutlikkus ja piiratud juurdepääs tervishoiule.

Šotimaal on viie aasta keskmine haigusjuhtude arv samuti kõrgem, võrreldes koroona eelse ajaga. Ometi ei paista paljudes teistes riikides sellist tõusu toimunud olevat. Wales ja Põhja-Iirimaa ei ole viiruse tohutust kasvust teatanud ning USAs on noroviiruse juhtumid suures osas taastunud pandeemia eelsele tasemele.

O'Reilly sõnul võib suurenenud juhtude arv Inglismaal olla tingitud vähenenud immuunsusest viiruse vastu pärast mitut talve, kus noroviiruse juhtumeid oli tavapärasest vähem, kuid pole selge, miks see ei kehti teiste riikide kohta.

Jerne Shapiro Florida ülikoolist ütleb, et suurem osa noroviiruse juhtudest, mis ilmnevad üle 65-aastastel, ei ole üllatav. Ta ütleb, et selles vanuses inimesed elavad tõenäolisemalt hooldekodudes või pikaajalist hooldust pakkuvates asutustes.

«Sellistes asutustes on elanike, külastajate ja tervishoiutöötajate vahel tihe kontakt,» ütleb Shapiro. «Ja kui kombineerite need keskkonnatingimused viirusega, mis võib kergesti levida nii otsese kontakti kui ka piiskadena, kui keegi oksendab, on haiguspuhangkerge tulema.»

Mõned teadlased väidavad, et nakatumiste arv nooremates vanuserühmades võib olla suurem, sest enamik inimesi ei lähe noroviirusega arsti juurde, mistõttu proove ei võeta.

«Mulle pole veel selge, kas selline kasv peegeldab haiguse kõrgenenud aktiivsust või paremat juhtudest teatamist vanemate täiskasvanute seas,» ütleb Benjamin Lopman Georgia osariigis Atlantas asuvast Emory ülikoolist.

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkis Ly-Marleen Tamme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles