Mis värvi on energiasääst? Uus kirev imematerjal hoiab sooja ja jahutab

teadus.postimees.ee
Copy
See tehisliblikas on saanud värvid nagu päris liblikatiib - nanokattega, mis suudab tekitada erinevaid värvitoone. Lisaks on materjalil muidki häid omadusi: see hoiab sooja ning on lisaks ülikerge. Paraku veel ka kallivõitu.
See tehisliblikas on saanud värvid nagu päris liblikatiib - nanokattega, mis suudab tekitada erinevaid värvitoone. Lisaks on materjalil muidki häid omadusi: see hoiab sooja ning on lisaks ülikerge. Paraku veel ka kallivõitu. Foto: teadustöö / nanoteaduse tehnoloogiakeskus / Kesk-Florida Ülikool

Liblikad on värvilised, kuid nende tiivad pole üle värvitud pigmentvärvidega, nii nagu inimesed tavaliselt oma asjadega teevad. Loodus andis teadlastele inspiratsiooni luua samasugused nanostruktuurid, mida saab kasutada värvidena ja mis samal ajal hoiavad soojust.

Infrapunakiirgust peegeldav nanovärv tagab sooja jäämise sissepoole ning tõrjub välise sooja tagasi, seega külmal ajal hoiab sooja ning kuuma ilmaga aitab paremini jahutada.

Kesk-Florida ülikooli nanoteaduse tehnoloogiakeskuse teadlased on leiutanud värvi, milles pole erinevate kirevate toonide andmiseks vaja kasutada paljudest kemikaalidest koosnevaid pigmente, mis võivad sisaldada keskkonnale kahjulikke aineid. Värv koosneb alumiiniumoksiidist nanokattest, mis annabki kindla struktuuriga kindla värvitooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles