Mees, kes viis Eesti kosmilistesse kõrgustesse – Charles Villmann 100

Laurits Leedjärv
, Tartu Ülkooli observatooriumi kaasprofessor
Copy
Tõravere observatoorium. Professorid Grigori Kuzmin ja Charles Villmann jalutavad midagi arutades mööda teed. Tagaplaanil üks Tõravere observatooriumi kuplitest. Grigori Kuzmin (1917-1988) oli Ernst Öpiku õpilane ja Jaan Einasto õpoetaja.
Tõravere observatoorium. Professorid Grigori Kuzmin ja Charles Villmann jalutavad midagi arutades mööda teed. Tagaplaanil üks Tõravere observatooriumi kuplitest. Grigori Kuzmin (1917-1988) oli Ernst Öpiku õpilane ja Jaan Einasto õpoetaja. Foto: Viktor Salmre, ERMI fotokogu

7 päeva pärast oma 69. sünnipäeva suri õnnetutel asjaoludel Eesti astronoomia üks suurkujudest ja tänasenigi edu loovatele kosmoseplaanidele alusepanija Charles Villmaan. 18. märtsil möödub 100 aastat tema sünnist.

Kaheksa päeva hiljem kui Valter Ojakäär, 18. märtsil 1923 sündis Pärnus poiss, kelle nimeks sai Charles Villmann. Ei tea, kas nad koolipõlves kohtusid. Villmann tahtis saada meremeheks, kuid 1939. aastal alanud pöördelised sündmused tõid tema plaanidesse muutusi. Lõpuks tegeles ta hoopis suuremate avarustega kui maailmameri. Villmann oli üks «süüdlane» selles, et Eesti võib end pidada kosmoseriigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles