Läänemeres talvituvate aulide arvukus on järsult kukkunud

teadus.postimees.ee
Copy
Aul on Eesti aasta lind 2023.
Aul on Eesti aasta lind 2023. Foto: Wolfgang Wander (Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Eesti aasta lind 2023 aul (Clangula hyemalis) on hinnatud globaalselt ohustatud liigiks. Seda eelkõige põhjusel, et Läänemere talvitusasurkonna suuruses on tuvastatud lühikese aja jooksul (vähem kui 30 aastat) väga kiire vähenemine. 

Kui veel 90ndate alguses hinnati Läänemere talvitusasurkonna suuruseks ligi 5 miljonit isendit, siis 2000ndate alguseks oli sellest järel alla 1,5 miljoni isendi.

Aulide arvukuse kohta Eestis annab kõige pikaajalisema ülevaate kesktalvine veelinnuloendus, mida on korraldatud alates 1963. aastast. Reeglina leiab loendus aset jaanuarikuus ning seda viivad läbi juhtvaatlejad ja vabatahtlikud.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Meelis Leivits kirjutab agentuuri blogis, et talvituvate aulide arvukuses võib erinevatel perioodidel esile tuua erinevaid suundumusi. Viimasel 12 aastase perioodi sees on Eesti rannikumeres talvituvate aulide arvukuses täheldatud tugevat langust, keskmiselt 7,6 protsenti aastas. Pikemas perspektiivis ilmneb siiski arvukuse mõõdukas kasv. Perioodil 1991-2022 on täheldatud arvukuse tõusu keskmiselt 2,3 protsenti aastas.

Kui sajandivahetusel registreeriti kesktalvise veelinnuloenduse käigus mõnes rannikusektoris koguni 30 000 isendit, siis viimase kümnendi sektori maksimumarvud küündivad veidi alla 15 000.

Sellest, kuidas aule loendatakse ja millised on aulide talvitusalade sobivust määravad keskkonnategurid saab lähemalt lugeda Keskkonnaagentuuri blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles