Õhusaaste Bangkoki linna kohal: 200 000 inimest vajab haiglaravi

Copy
Wat Paknam Phasi Charoeni templi hiiglaslikku Buddha kuju nähakse Bangkokis õhusaaste keskel.
Wat Paknam Phasi Charoeni templi hiiglaslikku Buddha kuju nähakse Bangkokis õhusaaste keskel. Foto: CHALINEE THIRASUPA

Tais on sel nädalal õhusaaste tõttu haiglasse sattunud ligi 200 000 inimest, teatasid Bangkoki linna ohtlikus sudus töötavad ametnikud.

11 miljoni elanikuga Tai pealinnas, mis on üheks maailma kõige populaarsemaks turismisihtkohaks, on päevi kogunenud ebameeldiv kollakashall sudu, mis koosneb liiklusest, tehastest ja kulu põletamisest õhku jõudvatest saasteainetest.

Alates aasta algusest on kuningriigis õhusaaste tagajärjel haigestunud üle 1,3 miljoni inimese ning ainuüksi sel nädalal on haiglatesse sattunud ligi 200 000 inimest, teatas Tai rahvatervise ministeerium.

Ministeeriumi arst Kriangkrai Namthaisong ütles kolmapäeval, et soovitab lastel ja rasedatel siseruumides püsida. Igaüks, kes õue läheb, peaks kandma kvaliteetset N95 näomaski, lisas ta.

Saastetasemed tipnesid jaanuari lõpus ja veebruari alguses ning siis palus valitsus linnaelanikel võimalulel kodukontorist tööd teha.

Bangkoki kuberneri Chadchart Sittipunti, kes lubas valimistel linna keskkonnaseisu parandada, teatas läbi oma pressiesindaja, linn võib taas paluda inimestel kodust töötada, kui õhukvaliteet veelgi halveneb.

Aekvarunyoo Amrapala ütles AFP-le, et linna hallatavad lasteaiad on väikelaste kaitseks loonud spetsiaalsed õhupuhastitega «tolmuvabad ruumid». Püstitatud on ka kontrollpunkte autode heitkoguste jälgimiseks.

Rahvatervise ministeeriumi kohaselt tuvastati eile 50 Bangkoki linnaosas PM2.5 osakeste ohtlik tase. Need inimeste tervisele eriti ohtlikud osakesed on nii väikesed, et jõuavad kopsude kaudu otse vereringesse. Osakeste kontsentratsioon püsib WHO Maailma Terviseorganisatsiooni soovitustest kõrgemal ka neljapäeval.

Olukord on kõige hullem põhjapoolses Chiang Mai linnas - põllumajanduspiirkonnas - kus põllumehed sel aastaajal kulu põletavad.

Seirefirma IQAir andmete põhjal oli Bangkok keskpäeva paiku maailmas saastatuselt kolmas linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles