Vägevate teadusnaiste auks: Mattel esitles uut kosmose-Barbiet

teadus.postimees.ee
Copy
Dr. Maggie Aderin-Pocock oma nukuga.
Dr. Maggie Aderin-Pocock oma nukuga. Foto: Michael Bowles

Rahvusvahelisel naistepäeval ja ühtlasi brittide teadusnädala auks esitles Mattel uut Barbiet, kes on näo saanud kosmoseteadlase dr Maggie Aderin-Pococki järgi.

Aderin-Pococki järgi tehtud Barbie on üksikeksemplar – brändi sümboolne austusavaldus naiste osalusele loodus- ja täppisteadustes. Selle traditsioonilise žestiga soovivad nad ka uuele põlvkonnale eeskuju näidata.

Aderin-Pocock on endine Briti teadusliidu president, laiemale avalikkusele sai ta tuntuks telekanali BBC One kosmoseteemalise saate «The Sky at Night» («Öötaevas») juhtimisega, aga ka oma teadustöödega, mille abil on õnnestunud süvakosmost senisest põhjalikumalt avastada.

Temaatiliselt on teadlase järgi tehtud nukul seljas öötaevast meenutav kleit ja kaasas väike teleskoop. «Minagi mängisin lapsena Barbiedega ja teen sama ka praegu koos oma tütrega. Kui väike olin, ei näinud Barbie minu moodi välja, nii et asjaolu, et nüüd on mul Barbie, mis on minu järgi loodud, on vaimustav. Mul on väga suur au see nukk vastu võtta,» ütles Aderin-Pocock esitlusel.

Teadlase järgi tehtud nukul on seljas öötaevast meenutav kleit ja kaasas väike teleskoop.
Teadlase järgi tehtud nukul on seljas öötaevast meenutav kleit ja kaasas väike teleskoop. Foto: Michael Bowles

Naise teekond teadusesse ei kulgenud aga sugugi libedalt. Lapsena oli tal kodus raske ning düsleksia tõttu ei sujunud esialgu ka tema kooliõpingud. «Mõni valitsuse statistik oleks ehk mulle üsna tumedat tulevikku ennustanud,» ütleb ta. Ent nukufilm «The Clangers and Star Trek» sütitas temas ambitsiooni teadusega tegeleda ning pärast füüsikaõpinguid Londoni Imperial College’is omandas ta edukalt ka mehhaanikainseneri doktorikraadi.

Oma edasise karjääri pühendas ta teadusinstrumentide valmistamisele – maamiinianduritest kuni James Webbi kosmoseteleskoobi optilise allsüsteemini. Ta töötab ka Euroopa Kosmoseagentuuri turvalisusosakonnas, kus ta optiliste instrumentide töörühma juhib. Seal tegeleb ta satelliidisüsteemide projektidega, mis on mõeldud tuulekiiruse ja muude muutujate jälgimiseks Maa atmosfääris. Nende eesmärk on täiustada praegusi teadmisi kliimamuutuste kohta. Lisaks on ta avaldanud hulga populaarteaduslikke lastele mõeldud raamatuid ja osaleb mitmes BBC teadussaates.

«Mustanahalise naisena olen aru saanud, et ma ei vasta alati kõigi inimeste ettekujutusele teadlasest. Meil on tihti stereotüüpsed arusaamad sellest, mida inimesed teevad ja mulle meeldib neid ümber lükata,» tõdeb Aderin-Pocock. «Ma tahan inspireerida järgmise põlvkonna teadlasi, eriti tüdrukuid, ja neile näidata, et nad saavad täppisteadustega suurepäraselt hakkama. Need teemad on liiga olulised, et need ainult poistele jätta, sest teaduse kaudu saab otseselt maailma muuta. Ma loodan, et mu nukk tuletab tüdrukutele meelde, et tähtede poole püüeldes on kõik võimalik.»

Mattel on varemgi edukatele teadusnaistele austust avaldanud – maailma kosmosenädala raames tegi ettevõte nuku Euroopa Kosmoseagentuuri astronaudi Samantha Christoferetti järgi. 
Mattel on varemgi edukatele teadusnaistele austust avaldanud – maailma kosmosenädala raames tegi ettevõte nuku Euroopa Kosmoseagentuuri astronaudi Samantha Christoferetti järgi. Foto: Postimees

Mattel kavatseb teadus-Barbiede sarja täiendada kevadel merebioloogi nukuga. Juba on olemas arst, loomaarst, teadlane ja astronaut.

Naistepäeval esitletud Barbiega avaldatakse tunnustust ka kuuele teisele oma valdkonnas teed rajanud naisteadlasele:

Susan Wojcicki (USA) – pikaajaline Youtube’i tegevjuht

Anne Wojcicki (USA) – biotehnoloogiaettevõtte 23AndMe kaasasutaja ja tegevjuht

Janet Wojcicki (USA) – California ülikooli pediaatria ja epidemioloogia professor

Anthe Boetius (Saksamaa) – mereteadlane ja mikrobioloog

Katya Echazarret (Mehhiko) – elektrotehnikateadlane

Li Yinuo (Hiina) - haridusinitsiatiivi ETU School kaasasutaja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles