Sooline võrdsus pikendab eluiga: naised ja mehed võivad koos vanaduseni tiksuda! (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Ka mehed võivad feminismist kasu lõigata. Pilt on illustreeriv.
Ka mehed võivad feminismist kasu lõigata. Pilt on illustreeriv. Foto: pexels/pixabay

Rahvusvahelisel naistepäeval avaldati esimene ülemaailmne uuring, kus vaadeldi, kuidas sooline võrdsus võib olla seotud oodatava elueaga. Selgub, et põhjust on rõõmustamiseks – mida võrdsem ühiskond, seda kauem elavad nii mehed kui naised.

Maailma Majandusfoorumi (WEF) viimase aruande kohaselt takistavad üleilmsed suundumused, nagu elukalliduse tõus, ning kriisid, nagu koroonapandeemia, sõjad, ümberasumised ja võitlus kliimamuutustega, soolise võrdsuse saavutamist. See omakorda võib pärssida sotsiaalmajanduslikku arengut ning elu- ja töötingimuste paranemist, mis kõik oodatavat eluiga piiravad.

Uurimaks, kas sooline võrdsus on kuidagi nii naiste kui meeste oodatava elueaga seotud, analüüsisid Ühendkuningriigi rahvatervise instituudi ja Londoni Imperial College’i teadlased Cat Pinho-Gomesi juhtimisel kohandatud WEFi soovõrdsuse indeksi erinevaid tahke – haridus, tervis ning naiste osalemine majanduses ja poliitikas – 156 riigis aastatel 2010-2021. Sellest uuringust jäeti tervisedimensioon siiski välja, sest just tervise ja eluea enda seoseid teiste teguritega võrreldigi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles