Asjad lihtsalt tekivad hetkega: uus holograafiline 3D-printer prindib ultraheliga õhku

tehnika.postimees.ee
Copy
Helilainetega luuakse ultraheliprinteris surve, millega surutakse kokku väljatrükitava keha osakesed. Selle jaoks vajaliku hologrammi loomine nõuab tohutult arvutusvõimsust. Tulemus valmib aga üsna hetkega.
Helilainetega luuakse ultraheliprinteris surve, millega surutakse kokku väljatrükitava keha osakesed. Selle jaoks vajaliku hologrammi loomine nõuab tohutult arvutusvõimsust. Tulemus valmib aga üsna hetkega. Foto: Kai Melde / Max Plancki Instituut / Heidelbergi Ülikool

Saksa teadlased leiutasid uutmoodi 3D-printeri, mis kasutab hologramme ja ultraheli, et printida tahkeid asju lihtsalt õhku. Lisaks saavad need valmis ülikiiresti, nii et tundub, nagu lihtsalt asjad tekiksid eikuskilt nagu teleporteerudes.

Printimise tehnoloogia kasutab akustilist rõhku ehk helirõhku, et vormida näiteks silikageeli (suure poorsusega amorfne hüdratiseerunud ränidioksiid) või mõne muu materjali poorne pulber keerukaks kolmemõõtmeliseks kehaks.

Selle idee realiseerimine polnudki nii lihtne. Teadlased Max Plancki instituudist pidid esmalt selgeks õppima, kuidas luua keerukaid kihilisi holograafilisi kujundeid, mis moodustuvad helilainetega otse õhku või vedelikku – ja see võtab uskumatult palju arvutusvõimsust, selgus katsete käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles