Tänavuste kliimakõneluste juht: kliimavõitlust peab vedama nafta- ja gaasitööstus

Copy
FILE - Sultan al-Jaber, the CEO of Abu Dhabi National Oil Co., talks during the World Government Summit in Dubai, United Arab Emirates, Feb 14, 2023. Sultan al-Jaber, who also serves as the chairman of Masdar, a renewable energy company focused on a variety of energy sources including solar, wind, and hydrogen, will deliver a speech to kick off the CERAWeek energy conference being hosted by S&P Global in Houston, Texas. (AP Photo/Kamran Jebreili, file)  NYPS207
FILE - Sultan al-Jaber, the CEO of Abu Dhabi National Oil Co., talks during the World Government Summit in Dubai, United Arab Emirates, Feb 14, 2023. Sultan al-Jaber, who also serves as the chairman of Masdar, a renewable energy company focused on a variety of energy sources including solar, wind, and hydrogen, will deliver a speech to kick off the CERAWeek energy conference being hosted by S&P Global in Houston, Texas. (AP Photo/Kamran Jebreili, file) NYPS207 Foto: Kamran Jebreili

Tänavuste ÜRO kliimakõneluste (COP28) juht, Sultan Al Jaber ütles esmaspäeval, et just nafta- ja gaasitööstus peaksid juhtima võitlust kliimamuutuste vastu.

Al Jaber on Araabia Ühendemiraatide (AÜE) tööstusminister ning ühtlasi AÜE Abu Dhabi riikliku naftafirma tegevjuht. Kliimaaktivistid on kritiseerinud otsust pidada COP28 ühes maailma suurimas naftatootjariigis AÜEs, samuti otsust panna Al Jaber kohtumist juhtima.

«Keegi ei saa kõrvale jääda ja just see tööstus on lahutamatult seotud lahenduste leidmisega,» ütles Al Jaber Texases toimunud nafta- ja gaasitootjate konverentsil CERAWeekil. «Tegelikult peab see tööstus võtma vastutuse ja seda teed juhtima hakkama,» lisas ta.

Viimased ÜRO kliimakõnelused, mis toimusid möödunud aasta novembris Egiptused, lõppesid otsusega luua fond, mis kataks arengumaade kulud kliimamuutustest tingitud loodusõnnetustest tekkinud kahjudega tegelemiseks. Paljud vaatlejad aga pettusid, et kasvuhoonegaaside heite vähendamise osas tehti vähe edusamme.

Enam kui kümnest kliimakõnelusest osa võtnud Al Jaber juhtis viimasel tippkohtumisel AÜE delegatsiooni. See oli ka vaieldamatult suurim delegatsioon, kes kõnelustel osales – üks suurimaid COPi ajaloos.

Texases ütles ta, et nafta- ja gaasitööstus peab «kiiresti oma süsihappegaasi heidet vähendama ja aitama sama teha ka oma klientidel». «Teadus on arusaadav. Peame täielikult kliimaneutraalsuse eesmärgi taga seisma,» ütles ta.

Nafta- ja gaasitööstust on süüdistatud kliima- ja energiasiirde edasilükkamises, sest seal tehakse peaasjalikult jõupingutusi fossiilkütuste edasi kaevandamise ja tarbimise nimel.

AÜE, mis on üks maailma suurimaid naftatootjaid, väidab, et toornafta jääb maailmamajanduse jaoks hädavajalikuks ning sealseid tulusid on vaja energiasiirde rahastamiseks. Pärsia lahe riigid soovivad ka, et rohkem tegeletaks süsinikdioksiidi sidumise ja ladustamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles