Giza suurest püramiidist avastati tundmatu koridor (1)

Copy
Hufu püramiid.
Hufu püramiid. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Teadlased avastasid seitsmeaastase rahvusvahelise uurimisprojekti käigus seni varjatuks jäänud koridorilõigu Giza suures püramiidis Egiptuses.

Egiptuse antiiginõukogu sõnul on koridor üheksa meetrit pikk ja üle kahe meetri lai. Turismi- ja antiikväärtuste minister Ahmed Issa ütles, et viilkatusega koridor leiti kuningas Hufu suure püramiidi põhjapoolsest osast.

Avastus tehti 2015. aastal alanud ScanPyramidsi projekti käigus, kus Egiptuse eksperdid tegid koostööd Prantsusmaa, Saksamaa, Kanada ja Jaapani suuremate ülikoolidega. Projektis ei tehta mitte väljakaevamisi, vaid kombineeritakse infrapunatermograafiat, müüontermograafiat ja 3D-rekonstrueerimist, et mälestisi mitte rikkuda.

Vaade Hufu püramiidist leitud koridori sisse.
Vaade Hufu püramiidist leitud koridori sisse. Foto: MOHAMED ABOUELENEN

Hufu ehk Cheopsi püramiid on 146-meetrisena Giza suurim. Hinnanguliselt 4500 aastat tagasi ehitatud püramiidil on teadaolevalt kolm koda ja nagu teisedki püramiidid, püstitati see vaarao hauaks. Teadlased arvavad, et avastatud tunnel võib olla ehitatud millegi – näiteks Hufu tegeliku matmispaiga – kaitseks.

2017. aastal teatasid projekti teadlased, on avastanud reisilennuki suuruse õõnsuse, mis oli esimene suur struktuur, mis suure püramiidi seest alates 19. sajandist leiti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles