Neuralinki laadne ajuimplantaat võib põhjustada «kehast väljumise» tunde (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Pildil on 2019. aastal Prantsusmaal CEA poolt katsetatud seade, mis aitas 30-aastasel halvatud mehel ajju pandud kiibiga mõtte jõul eksoskeletti juhtida ja taas liikuma hakata. Aju pinnale paigaldatud elektrood töötas, kuid mõnikord võib selline sekkumine tekitada ka veidraid kõrvalnähtusid.
Pildil on 2019. aastal Prantsusmaal CEA poolt katsetatud seade, mis aitas 30-aastasel halvatud mehel ajju pandud kiibiga mõtte jõul eksoskeletti juhtida ja taas liikuma hakata. Aju pinnale paigaldatud elektrood töötas, kuid mõnikord võib selline sekkumine tekitada ka veidraid kõrvalnähtusid. Foto: Juliette Treillet / Clinatec / EPA / Scanpix

Tuntud tehnoloogiamiljardär Elon Musk on juba aastaid rahastanud oma iduettevõtet Neuralink, mille eesmärgiks on istutada inimese ajju kiip, millega saaks arvuteid ja tehnoloogiat juhtida. Nüüd on teadlased avastanud, et selline sekkumine võib põhjustada ka veidra ja ebameeldiva kõrvalnähu, mis viib katsealuse otsekui oma kehast välja või muudab ajuandurist sõltuvaks.

Neuralink on füüsiline kiip, mis paigutatakse ajju läbi koljusse puuritud augu. Seega on tegemist invasiivse ehk otseselt ajju siseneva tehnoloogiaga. 2016. aastal asutatud firma on alles eelmisel aastal alustanud esimeste inimkatsetega, varem tegeleti kiibi arendamisega ja tehnoloogia võimalikult turvaliseks muutmisega. Loomkatsetega sai aga ettevõte süüdistuse loomade väärkohtlemises ning tegeleb enda kaitsmisega kohtus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles