AK Inimene muudab kliimat – aga kuidas me seda teeme? (3)

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Copy
Vaikselt nügides muudab inimene õige vähe keskkonnatingimusi ning teatud hetkest võib käivituda pöördumatu ahel: soojad alad kõrbestuvad ning Maa temperatuur tõuseb, kiirendades sedasama kõrbestumist.
Vaikselt nügides muudab inimene õige vähe keskkonnatingimusi ning teatud hetkest võib käivituda pöördumatu ahel: soojad alad kõrbestuvad ning Maa temperatuur tõuseb, kiirendades sedasama kõrbestumist. Foto: Piqsels

Kui «Kevades» päris Toots, kuidas Kiire isa reageeris ristimisel toimunud vahejuhtumile, vastas Kiir: «Sinu lubas maha lüüa.» Kui keegi lubab kellegi maha lüüa, siis teame, et seda ei mõelda sõna otseses tähenduses. Tegemist on kujundliku väljendiga, millega antakse hinnang kellegi tehtud keskmisest ebameeldivamale teole.

Meie kasutame palju selliseid väljendeid, mille otsetähendus võib tausta või teemat valdamata kas ehmatada või eksitada. Nad sisaldavad omajagu ajaloolist mälu, tekivad justkui eikuskilt ja rikastavad keelt.

Kujundlikud väljendid ja mõisted tekivad ja kujunevad ka erialases suhtluses. Erialaselt tekkinud kujundlikud väljendid jõuavad paratamatult ka avalikku suhtlusse ja võivad seal tekitada omajagu segadust ja möödarääkimist. Üks selliseid kujundlikke mõisteid on «inimtekkeline kliimamuutus», mille sõnaline otsetähendus ongi omajagu eksitav. Mida siis inimene muudab ja mis muutub?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles