Liustik, mis kaotab aastas miljardeid tonne jääd

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Thwaitesi liustik.
Thwaitesi liustik. Foto: British Antarctic Survey/Swns

Thwaitesi liustik – hüüdnimega viimsepäevaliustik, aga ka «maailma kõige ohtlikum liustik», mille kokkuvarisemine võib põhjustada katastroofilist merepinna tõusu – sulab uute uuringute kohaselt kiirelt ning veel hiljuti teadmata viisil.

Pea Suurbritannia-suurune Thwaitesi liustik (pindalaga 192 000 km2) asub Lääne-Antarktikas. Põhjus, miks just seda liustikku niivõrd ohtlikuks peetakse, puudutab nii selle suurust kui ka geograafiat. Nii nagu paljud Lääne-Antarktika liustikud, toetub ka Thwaites aluskivimile, mis on ranniku suunas kaldu. Selline asend muudab sulava liustiku tavalisest ebastabiilsemaks.

Ebastabiilseim šelfiliustik

Rahvusvaheline teadusmeeskond kasutas kiirelt kaduva šelfiliustiku uurimiseks veealust robotit Icefin, mis meenutab välimuselt hiiglaslikku pliiatsit. Puuraukude kaudu jää alla lastud robot kogus hulga andmeid, mille analüüsimine aitab teadlastel liustiku sulamist paremini mõista. Tulemused aitavad hinnata, millist ohtu see ja teised šelfiliustikud maailmamere veetaseme tõusule kujutavad.

Teadlased kasutasid jäässe ligi 600 meetri sügavuste aukude puurimiseks kuumaveepuuri ning saatsid pikliku roboti liustiku alla mõõtmisi tegema viiel päeval. Robotile kinnitati igaks sukeldumiseks erinevad mõõtmisinstrumendid. Kaugjuhitav sõiduk tegi jää all pilte ja salvestas infot vee temperatuuri ja soolsuse ning ookeanihoovuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles