Eesti sai Euroopa molekulaarbioloogia organisatsiooni täisliikmeks

BNS
Copy
Foto: Gaelen Morse

Eesti sai 28. riigina Euroopa Molekulaarbioloogia Laboratooriumi täisliikmeks, mis võimaldab Eestil saada rohkem kasu Euroopa ühisest teadusruumist ning pääseda ligi teenustele, mis Eestis puuduvad või vajavad tõhustamist, näiteks mitmed siirdemeditsiini, genoomika ja bioinformaatika teenused.

Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Renno Veinthal märkis, et Eesti vastuvõtmine Euroopa Molekulaarbioloogia Labori (EMBL) täisliikmeks kinnitab Eesti eluteaduste kõrget taset ning avardab veelgi meie teadlaste koolitus- ja koostöövõimalusi. «Pean ühinemise juures väga oluliseks tuumiklaborite kasutamise võimalust. Paraneb meie teadlaste, eriti aga kraadiõppurite, ligipääs spetsiifilisele uurimistaristule – aparatuurile, oskusteabele ja andmebaasidele. Lisaks väärib märkimist juba varasem positiivne kogemus doktorantide ja järeldoktorite mobiilsusest.»

Veinthal lisas, et Eesti vastuvõtmine EMBL-i täisliikmeks tuleb põneval ajal, mil käimas on programmid Molecules to Ecosystems ja Transversal Themes. «Meil on teiste riikidega mitmeid ühiseid väljakutseid. Kuna Eestis on väga pikk rannajoon, siis näeme me selgelt Läänemere reostatust. Inimtegevuse mõju nii ulatuslikule rannajoonele on tohutu ning olukorra parandamiseks tuleb teha rohkem ja kindlasti ühiselt.» Need teemad on tihedalt seotud EMBL-i projektidega BIOcean5D ja TREC, viimase elluviijatel on plaanis tänavu suvel ka Eestit külastada.

EMBL-i rahvusvaheliste suhete juhi Plamena Markova sõnul on Eestil oma ökosüsteemiga paljugi pakkuda Euroopa eluteaduste kogukonnale. «Meil on ühine ambitsioon teha läbimurdelist teadust koostöös ja lähtudes ühiskonna vajadustest,» ütles Markova. «Eest liikmelisus aitab meil seda ambitsiooni realiseerida sünergias, aga ka luues uusi võimalusi innovatiivseks lähenemiseks.»

Eesti liitumise protsess rahvusvahelise organisatsiooniga kestis mitu aastat. 2019. aasta juunis sai Eesti EMBL-i eeldatava liikme staatuse, mis avas võimaluse tasuta osaleda organisatsiooni tegevustes. Täisliikmeks saamise taotluse esitas Eesti 2021. aasta sügisel. 2021. aasta novembris osales Eesti delegatsioon EMBL-i nõukogu istungil Heidelbergis, kus tutvustati Eesti teadus- ja arendustegevust ja edusamme Eesti eluteadustes ning nõukogu tegi otsuse võtta Eesti vastu organisatsiooni täisliikmeks.

EMBL kui maailma juhtiv molekulaarbioloogia valdkonna teadustaristu organisatsioon asutati 1974. aastal ja sellega on ühinenud 28 riiki, sealhulgas Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles