Raamat, mis on kired metsa asjus suisa lõkkele löönud (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Emapuud otsimas
Emapuud otsimas Foto: Postimehe kirjastus

Postimehe kirjastus on just eestikeelsena välja andnud Suzanne Simardi raamatu «Emapuud otsimas», kui ajakirjas Nature avaldati lauskriitiline artikkel selle asjus, kuidas metsaökoloog Simardi nagu ka teiste autorite uurimused selle kohta, mis rolli mängivad metsades seenevõrgustikud, pole ikka piisavad. Tulised vaidlused ei käi metsade tuleviku ja lageraiete üle vaid siinkandis vaid ka lombi taga.

Selles silmi avavas ja kaasahaaravas raamatus jutustab Kanada metsaökoloog Suzanne Simard, kuidas tal õnnestus aastakümnete jooksul tehtud katsetega tõestada, et puud suhtlevad omavahel ja kasutavad selleks varjatud keelt.

Suzanne Simard

EMAPUUD OTSIMAS

Metsa tarkuse avastamine

Inglise keelest tõlkinud Kalle Klein ja Marju Randlane

Toimetaja ja korrektor: Marju Randlane

Konsultant: Liis Kuresoo

Kujundaja: Kalle Müller

Kaane illustratsioon: Tom Killion

Projektijuht: Merit Kask

Postimehe kirjastus 2023

Algupärand:
Finding the Mother Tree

Alfred A. Knopf 2021
 

Kui Simard noore teadlasena Briti Columbia provintsi metsaametis töötas, märkas ta, kuidas puud justkui vahetavad omavahel teateid. Peagi jõudis ta arusaamiseni, et puud moodustavad maa-aluse seeneniidistiku abil tervikliku võrgustiku, mille kaudu üksteist tajutakse, sidet peetakse ja suheldakse. Selline võrgustik hõlmab kogu metsaalust ja kõiki puid, seejuures täidavad selles niitide, sünapside ja sõlmpunktide rägastikus keskset rolli kõige suuremad ja vanemad puud, mis on nagu allikad, millel on ühendus kõigi teiste naabritega. Need vanad puud on teistele otsekui emad.

Kui esialgu suhtuti akadeemilistes ringkondades Briti Columbia ülikooli metsaökoloogia õppejõu Simardi avastusse tõrksalt ja koguni naeruvääristavalt, siis praegu toetavad mitmed katsed tema teooriat. Simardi hämmastav teekond näitab, et teadustöö ei seisa argielust eraldi, vaid on sügavalt inimlik rännak. Metsaühiskond, millele kogu meie olemasolu siin planeedil toetub, sõltub nagu inimeste elugi koostööst, vastupidavusest ja kokkuhoidmisest. Seda tuleb uurida ja riikliku metsapoliitika kujundamisel arvesse võtta veel enne, kui on liiga hilja.

Rühm uurijaid on selle aasta veebruarikuises ajakirjas Nature avaldanud artikli, milles on tehtud ülevaade seni avaldatud puid siduva seenevõrgustiku kohta. Nad jõuavad järeldusele, et senised uuringud on siiski ebapiisavad, et selliste seenepõhiste võrgustike olemasolu täielikult kinnitada.

Alates esmaspäevast, 20. veebruarist, tutvustavad seda raamatut Kuku Nädala Raamatu sarjas Mariliis Kolk ja Marek Strandberg Postimehe teadustoimetusest. Nädala Raamat on otsesaatena kuulatav esmaspäevast reedeni hommikul 10.30 ja kordusena õhtul 20.30. Laupäeval on kõik viis saadet ühekorraga otseeetris kuulatavad kell 6.00 hommikul ning pärast seda saab seda kuulata ka veebis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles