Kasvuhoonegaaside emiteerimine EL-is kasvas III kvartalis 2 protsenti

BNS
Copy
Foto: IMAGO/Michael Gstettenbauer

Möödunud aasta kolmandas kvartalis moodustasid Euroopa Liidu (EL) majanduse kasvuhoonegaaside heitkogused kokku 854 miljonit tonni süsinikdioksiidi (CO2) ekvivalenti, mis on 2 protsenti rohkem kui 2021. aasta samas kvartalis.

Eurostati hinnangul on kasv tingitud peamiselt COVID-19 kriisist taastumisest. Võrreldes pandeemia-eelse 2019. aasta kolmanda kvartaliga vähenesid EL-i majanduse kasvuhoonegaaside heitkogused ülemöödunud kvartalis 4 protsenti, teatas Eurostat.

EL-is kasvas sisemajanduse kogutoodang (SKT) kolmandas kvartalis kasvuhoonegaaside heitkogustest veidi rohkem – kui heitkogused kasvasid 2 protsenti, siis SKT tõusis liidus keskmisena 3 protsenti. Enamikus liikmesriikides kasvasid nii SKT kui ka heitkogused, ent mõnel riigil õnnestus heitkoguseid vähendada, samal ajal kui SKT kasvas.

Enim kasvuhoonegaase tekitanud majandussektorid olid möödunud aasta kolmandas kvartalis 23-protsendise panusega tööstustootmine, 21 protsendiga elekter ja gaasivarustus, 14 protsendiga nii kodumajapidamised kui ka põllumajandus ja 13 protsendiga transport ja ladustamine.

Kolmanda kvartali heitkogused suurenesid 2021. aasta sama kvartaliga võrreldes 16 EL-i liikmesriigis. Enim suurenesid heitkogused 17 protsenti Iirimaal ning 8 protsenti Eestis ja Maltal. Seevastu suurim vähenemine registreeriti 6 protsendiga Leedus ning 5 protsendiga Slovakkias ja Hollandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles