Uus bioreaktor paneb õhu, vee ja päikese abiga väärtusliku biomassi vohama

teadus.postimees.ee
Copy
Bioreaktor on varustatud nn purjedega, mis õhku koguvad ja läbi reaktori alumises osas asuva süsinikdioksiidi eraldaja lasevad. vaja on veel vett ja valgust ning fotosüntees võib alata. Kiirelt vohama hakkavast vetikamassist saab värvaineid, plasti toorainet ja palju muud väärtuslikku materjali, õhku aga lendub puhas hapnik.
Bioreaktor on varustatud nn purjedega, mis õhku koguvad ja läbi reaktori alumises osas asuva süsinikdioksiidi eraldaja lasevad. vaja on veel vett ja valgust ning fotosüntees võib alata. Kiirelt vohama hakkavast vetikamassist saab värvaineid, plasti toorainet ja palju muud väärtuslikku materjali, õhku aga lendub puhas hapnik. Foto: Festo

Saksa firma Festo tutvustas Hannoveris oma uut bioreaktorit, mis juhib vetikate kasvu nii, et need toodavad biomassi sada korda rohkem, kui maapealsed taimed. Vetikatest saab aga terve rea ülivajalikke tooraineid 3D printeris kasutatava plastini välja.

Vetikate elutegevuseks on vaja vaid vett ja õhust saadavat süsihappegaasi, fotosünteesi käivitab valgus. Bioreaktoris hoitakse ideaalset keskkonda, mis paneb vetikad vohama ja biomassi tootma, eraldades samal ajal õhust süsihappegaasi ehk üht põhilist kasvuhoonegaasi, mis põhjustab kliimasoojenemist.

Vetikad ongi ka looduses väga olulised kliimareguleerijad. Isegi oma loomulikus olekus on need äärmiselt tõhusad fotosünteesijad ja neelavad kümme korda rohkem süsinikdioksiidi (CO₂) kui maismaataimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles