NEW SCIENTIST ⟩ Tehisintellektist plagiaadimeistrid teevad murelikuks

, New Scientist, kaasautor
Copy
Lastes tehisintellektil Stable Diffusion luua pildi tuntud Eesti poliitikust valimiste eel, paneb masin kokku sellise kollaaži. Kui palju on tulemuses päris inimest ja kui palju väljamõeldist, seda pole veel võimalik ette ennustada, sest masin käitub pealtnäha juhuslikult.
Lastes tehisintellektil Stable Diffusion luua pildi tuntud Eesti poliitikust valimiste eel, paneb masin kokku sellise kollaaži. Kui palju on tulemuses päris inimest ja kui palju väljamõeldist, seda pole veel võimalik ette ennustada, sest masin käitub pealtnäha juhuslikult. Foto: Stable Diffusion

Kas pilte ise loovad tehisintellekti (TI) mudelid rikuvad kunstnike autoriõigusi? Kuna mõnede selliste tehisintellektide taga olevate ettevõtete vastu on juba algatatud kohtumenetlusi, on teadlased nüüd hakanud seda uurima ja leidnud, et mõned generaatorid võivad aeg-ajalt tõesti taasluua mõnda konkreetset kujutist, mida TI koolitamiseks kasutati – see avastus võib mõjutada ka tulevasi kohtuasju.

Populaarsed teksti põhjal pildi loojad, nagu näiteks Stability AI pakutav Stable Diffusion ja OpenAI poolt arendatud DALL-E 2 kasutavad difusioonimudeleid, mis töötavad juhuslikust mürast tagurpidi korda luues, et tekitada mõne varem nähtud kujutistega sarnaseid pilte. Et need mudelid hästi töötaksid, peab tehisintellekt olema koolitatud suure hulga näidispiltidega, mis on seotud tekstiliste allkirjadega. Tihti on see materjal võetud Internetist ilma omanikelt luba küsimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles