Sri Lanka keelustab ühekordsed plastesemed, sest elevandid ei lõpeta nende söömist

Copy
Alates juunist keelatakse Sri Lankal plastist söögiriistade, kokteilisegistite ja kunstlillede tootmine ja müük.
Alates juunist keelatakse Sri Lankal plastist söögiriistade, kokteilisegistite ja kunstlillede tootmine ja müük. Foto: ISHARA S. KODIKARA

Sri Lanka keelustab ühekordsed plastesemed, teatas teisipäeval saareriigi valitsus pärast mitut metsloomade mürgistusest tingitud surmajuhtumit.

Valitsuse pressiesindaja ja meediaminister Bandula Gunawardana ütles, et alates juunist keelatakse plastist söögiriistade, kokteilisegistite ja kunstlillede tootmine ja müük.

Sammu kiitis heaks ka komisjon, mis uuris plasti mõju keskkonnale.

Mittelagunevad kilekotid keelati 2017. aastal. Plastist söögiriistade, toidupakendite ja mänguasjade import keelati kahe aasta eest pärast mitut elevantide ja hirvede surmajuhtumit, kui loomad olid käinud prügimäel süüa otsimas.

Keelu alla kuuluvad ka kunstlilled.
Keelu alla kuuluvad ka kunstlilled. Foto: ISHARA S. KODIKARA

Ekspertiis näitas, et loomad surid, kui olid söönud toidujäätmetega segatud plasti.

Plastmassesemete tootmine ja müük aga jätkus.

Sri Lanka elevandiekspert Jayantha Jayewardene sooviks, et keeld laieneks ka lagunevatele kilekottidele, kuna need jõuavad samuti loomade toiduahelasse.

Elevandid on Sri Lankas pühad ning seadusega kaitstud, kuid paraku jätab iga aasta looduskaitsealade lähistel konfliktis inimestega elu umbes 400 looma, sama saatus tabab umbkaudu 50 inimest.

Elupiirkonna kahanemise tõttu on elevandid asunud otsima toitu küladest ning paljud surevad prügimägedel plasti söömise tagajärjel.

Pärast seda, kui viie aasta eest suri Sri Lanka kirdeosas Trincomalees plastmürgistuse tõttu kümneid hirvi, keelustas valitsus prügimäed looduskaitsealade lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles