TalTechi teadusprorektorina alustab tööd Tiit Lukk

BNS
Copy
Tallinna Tehnikaülikool Taltech.
Tallinna Tehnikaülikool Taltech. Foto: Madis Veltman

Esmaspäevaga lahkub ametist Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) teadusprorektor professor Maarja Kruusmaa ning uue teadusprorektorina asub tööle keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemteadur Tiit Lukk.

Uuel prorektoril ei ole plaanis teha järske muudatusi, vaid pigem hoida seatud stabiilset kurssi. «Soovin jätkata teadlaste toetamist ning otsida võimalusi, et suurendada teadusrahastust ülikoolis. Samuti soovin enamat koostööd teaduskondade ja instituutide vahel, kuid ka tehnikaülikooli suuremat koostööd Eesti ettevõtetega, mis toetaks tehnosiiret ja innovatsiooni,» ütles Lukk.

Tiit Lukk
Tiit Lukk Foto: Erakogu

Maarja Kruusmaa jätkab tehnikaülikoolis tööd tenuuriprofessorina. «Olen saavutanud teadusprorektori ametiaja alguses seatud peamised eesmärgid, soovin nüüd uuesti pühendada rohkem aega teadustööle ning oma uurimisgrupile,» põhjendas Kruusmaa.

Rektor Tiit Land tänas Maarja Kruusmaad eduka töö eest teadusprorektorina, tõstes eriti esile tema tegevusi teadustöö kvaliteedi tõstmisel. «Teadusprorektorina seadis Maarja Kruusmaa eesmärgi tõsta teaduse kvaliteeti ülikoolis, suurendada teadlaste järelkasvu ning toetada teadlaste initsiatiivikust teadusrahade taotlemisel,» lausus rektor.

Esimese eesmärgi saavutamiseks töötati välja ning ka rakendati kvaliteedipõhine teaduspublikatsioonide hindamise süsteem ning seoti see ülikooli arengukava tulemusnäitajatega. Kõrgekvaliteediliste teaduspublikatsioonide (Q1) arv teadustöötaja kohta on Tallinna tehnikaülikoolis alatest 2020. aastast tõusnud 15 protsenti. Seejuures moodustavad kõrgetasemelised publikatsioonid nüüd kõigist publikatsioonidest peaaegu 40 protsenti, samas kui 2019. aastal oli neid vaid veerand.

Teadlaste järelkasvu parandamiseks on välja arendatud ning käivitatud uued doktoriõppekavad, tööle pandud noorteadlaste grandifond ja grandikiirendi. Kaitstud doktoritööde arv on tõusnud 55 kaitsmiselt 2020. aastal 74-ni aastal 2022.

Kolmanda eesmärgi ehk teadlaste initsiatiivikuse saavutamiseks on teadusosakonnas suurendatud grandi taotlemise tugitegevuste mahtu ja kvaliteeti. Projektitaotluste arv on suurenenud seitsme protsendi võrra, mis loob head eeldused teadusrahastuse suurenemiseks algaval uuel struktuurivahendite perioodil.

«Mul on hea meel, et olen ametiaja jooksul saanud paremini tuttavaks väga paljude meie ülikooli teadlastega, kellel on huvitavaid ideid ning motivatsiooni teha väljapaistvat teadustööd. Tehnikaülikoolil on head eeldused jõuda teadustöö kvaliteedi poolest Euroopa juhtivate ülikoolide tasemele, kui iga meie teadlane mõistab oma rolli ja vastutust eesmärgi saavutamisel,» tõdes professor Kruusmaa.

Teadustöö kõrval jätkab Maarja Kruusmaa rohkem kui 30 ülikooli koondava Põhjamaade tehnikaülikoolide võrgustiku NORDTEK presidendina ning Euroopa Komisjoni peateadusnõustajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles