Kõrge mõttelend või märk meeleheitest? Teadlased tahavad kuutolmuga Maa kliima päästa

Copy
Teadlased katsetasid mitut stsenaariumit, kus arvestasid erinevate osakeste omaduste ja kogustega erinevatel orbiitidel - kõige paremini töötaks nende hinnangul päikesekiirguse blokeerimiseks kuutolm.
Teadlased katsetasid mitut stsenaariumit, kus arvestasid erinevate osakeste omaduste ja kogustega erinevatel orbiitidel - kõige paremini töötaks nende hinnangul päikesekiirguse blokeerimiseks kuutolm. Foto: Yuri Cortez

Harvardi ja Utah' ülikooli teadlased tegid globaalse soojenemise leevendamiseks kolmapäeval ettepaneku hakata kuutolmu regulaarselt transportima gravitatsioonpunkti Maa ja Päikese vahel.

Globaalse soojenemise takistamiseks on ideid geoinseneeria valdkonnas treitud juba aastakümneid – hiiglaslikest sirmidest kosmoses kuni tehispilvede tootmiseni. Kuid jätkuv suutmatus vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid on kunagi maha laidetud kavad kliimapoliitikas ja teadusuuringutes päevakorda toonud. Maa pinnatemperatuuri langetamiseks kraadi või paari võrra oleks tarvis blokeerida vaid kuni kaks protsenti meile jõudvast päikesekiirgusest.

Seni suurima potentsiaaliga geoinseneeria kava oleks miljardite väävliosakeste viimine stratosfääri. Niinimetatud aerosoolisüst stratosfääri oleks võrdlemisi odav ning teadlased on ka üsna kindlad selle toimimises. Viimast seetõttu, et samal moel tekib ka planeeti jahutav mõju vulkaanipursetest. Kui Pinatubo vulkaan 1991. aastal Filipiinidel purskas, langetas see põhja poolkeral aasta keskmist temperatuuri ligi 0,5 kraadi võrra.

Niisugusel ettevõtmisel võivad aga olla tõsised tagajärjed, näiteks võivad muutuda vihmamustrid, millest sõltub toidu kasvatamine miljonite inimeste jaoks maailmas. Sel nädalal ajakirjas PLOS Climate avaldatud uuring vaatleb aga võimalust kuutolmu «päikesekilbina» kasutada.

Meetodiga, mida tavaliselt kasutatakse planeedi moodustumise jälgimiseks, mille käigus tohutult kosmosetolmu tekib, simuleerisid astronoomid kuutolmu mõju Maa kliimale. Selgus, et kui kuutolm viia kindlasse kohta Maa ja Päikese vahel, kus nende gravitatsioonid on tasakaalus, oleks üsna vähese tolmumassiga võimalik blokeerida tohutult päikesevalgust. Teadlased katsetasid mitut stsenaariumit, kus arvestasid erinevate osakeste omaduste ja kogustega erinevatel orbiitidel.

Kõige paremini töötaski kuutolm. Autorid rõhutavad, et nende uuring oli mõeldud võimaliku mõju, mitte logistilise teostatavuse uurimiseks.

«Me ei ole ei kliima- ega raketiteaduse eksperdid,» ütles uuringu kaasautor, Harvard-Smithsoniani astrofüüsikakeskuse professor Benjamin Bromley. «Me uurisime erinevat sorti tolmu erinevatel orbiitidel, et näha, kui tõhus selline lähenemine olla võiks,» lisas ta.

Teised eksperdid on uuringu metoodikat kiitnud, kuid siiski väljendanud kahtlust, kas see lähenemine ka tegelikult töötada võiks. «Kuutolmu Maa ja Päikese vahele viies võib tõepoolest õnnestuda päikesekiirgust eemale peegeldada,» ütles Edinburghi ülikooli professor Stuart Haszeldine. «Aga see oleks sama, mis marmorkuulikeste jalgpalli peale tasakaalu seadmine – nädala jooksul oleks suurem osa tolmust stabiilselt orbiidilt välja voolanud.»

Londoni Imperial College’i emeriitprofessor Joanna Haigh’ hinnangul juhib see uuring tähelepanu kõrvale olulisematest muredest. Peamine probleem on tema sõnul mulje, justkui selliste kavade elluviimine lahendaks kliimakriisi, kuigi see annab saastajatele ettekäände mitte tegutseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles