NEW SCIENTIST Rohkem elektrit ja villa: päikesepaneelid ja lambad töötavad koos palju paremini

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pildil olevad lambad on küll New Yorgi osariigist, kuid ilmselt on ka nemad õnnelikumad, kui saavad päikesepaneelide varjus puhata, nagu selgus California lammastega läbi viidud teadusuuringust.
Pildil olevad lambad on küll New Yorgi osariigist, kuid ilmselt on ka nemad õnnelikumad, kui saavad päikesepaneelide varjus puhata, nagu selgus California lammastega läbi viidud teadusuuringust. Foto: Heather Ainsworth / AP / Scanpix

Päikesepaneelide vahel elavad lambad saavad kasu mahlasemast rohust ja on vähem stressis võrreldes lageda taeva all elavate lammastega, päikesepaneelide alt aga on hein alati pügatud. Seega on kooslus vastastiku kasulik, selgub teadustööst.

Mõned varasemad teadusuuringud on juba näidanud, et nn agroelektrifarmid, mis ühendavad karjatatavaid loomi ja päikesepaneele, pakuvad taastuvenergiat madalamate üldkuludega ja vähendavad ka maastikupõlengute ohtu.

Selliste farmide mõju loomade heaolule kinnitas teadusuuring, mille tegid Emma Kampherbeek Hollandi Wageningeni ülikoolist ja tema kolleegid. Nad riputasid California rannikul 7,5 hektari suurusel karjamaal elavale kaheksakümnele lambale kaela andmesalvestusseadmed, et nende heaolu jälgida.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles