New Scientist ⟩ Kas murtud süda on meile kaitset pakkuv või hoopis surmaoht?

, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: Isabella Mariana, Pexels

Kas tõesti on võimalik murtud südame tõttu surra? See küsimus kerkib ajakirjanduses sageli esile, kui keegi ootamatult pärast südantmurdvat kaotust sureb – näiteks kui Debbie Reynolds suri päev pärast tema tütre Carrie Fisheri surma. Vastus on jah. On kindlaid tõendeid selle kohta, et äärmuslik ja/või äkiline emotsionaalne stress võib avaldada südamele otsest ja kahjulikku mõju.

Südameseiskus on põhjustatud tõsistest südame rütmihäiretest. Selle võivad vallandada väga stressirohked olukorrad nagu lähedase kaotus, millest tuleneb termin «murtud südame sündroom». Põhjuseks võivad olla ka tülid ja dramaatilised sündmused nagu loodusõnnetused ja isegi spordivõistlused. Kui südant elektrišokiga oma õigesse rütmi tagasi ei saa, võib see kiiresti surmaga lõppeda - seda nimetatakse südame äkksurmaks.

Uuringud näitavad, et südame äkksurma esineb kõige sagedamini meestel – seda põhjustel, mis pole veel selged. See põhjustab 25 protsenti kõigist südamehaigustest põhjustatud surmajuhtumitest. Kuid on ka vähem tuntud seisund, mida samuti murtud südame sündroomiks nimetatakse. Seda esineb sagedamini postmenopausis naistel (80–90 protsenti patsientidest) ja selle prognoos on lootusrikkam. Kas siin võib olla südame äkksurma eest kaitsmise võti?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles