James Webbi teleskoop leidis kogemata tundmatu asteroidi

Copy
Kunstniku nägemus äsja avastatud asteroidist
Kunstniku nägemus äsja avastatud asteroidist Foto: N. Bartmann (ESA/Webb), ESO/M. Kornmesser and S. Brunier, N. Risinger (skysurvey.org)

Euroopa astronoomid tuvastasid James Webbi kosmoseteleskoobi abil Marsi ja Jupiteri vahel asuvas asteroidivöös Rooma Colosseumi suuruse varem tundmatu asteroidi.

100–200 meetri suurune asteroid on Webbi teleskoobiga seni väikseim vaadeldud objekt, teatas NASA esmaspäeval. «Me tuvastasime selle väikese asteroidi täiesti ootamatult,» ütles Saksamaa Max Plancki ülikooli füüsikateadur Thomas Müller kosmoseagentuuride avalduses. Nimelt tuvastati asteroid teleskoobi keskinfrapuna lainepikkusel töötava instrumendi kalibreerimisel.

«Webbi uskumatu tundlikkus võimaldas seda ca 100-meetrist objekti näha enam kui 100 miljoni kilomeetri kauguselt,» ütles Müller. Asteroidi omaduste täpsemaks kirjeldamiseks on aga tarvis teha rohkem vaatlusi.

Juulis kosmosesse saadetud Webb on võimsaim kosmoseteleskoop, mis eales ehitatud. Juba praeguseks on see valla päästnud nii enneolematute andmete kui lummavate piltide parve. 10 miljardit dollarit maksma läinud teleskoobi üks peamisi eesmärke on uurida tähtede elutsüklit. Teine põhiline uurimisfookus on eksoplaneedid, st planeedid, mis asuvad väljaspool meie Päikesesüsteemi.

Webbi teleskoop pole otseselt mõeldud otsima nii väikeseid objekte, nagu äsja avastatud asteroid, kuid Mülleri sõnul viitab avastus, et sellega on tegelikult võimalik veel palju uusi objekte avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles