NEW SCIENTIST ⟩ Kui saate diagnoosi: DEPRESSIOON, siis tegelikult ei teata täpselt, mida see tähendab ja kuidas seda ravida

Clare Wilson
, New Scientisti kaasautor
Copy
Noored kannatavad üha enam vaimse tervise probleemide käes. Pilt on illustratiivne.
Noored kannatavad üha enam vaimse tervise probleemide käes. Pilt on illustratiivne. Foto: Piqsels

Tuleb välja, et depressiooni diagnoosides ei teatagi, kuidas see tekkinud on. Enamgi: kuna tekkepõhjus on teadmata, ei teata ka täpselt seda, millisest ravimist ja miks abi saab. Ometi saadakse paljudel juhtudel ravimitega depressioonist jagu. Samas ei teata siiamaani, mitu nägu ja nime on sellel seisundil, mis kannab üldnimetust «depressioon».

Eelmisel aastal pöörati üks meie levinumaid arusaamu depressiooni kohta pea peale. «Antidepressantide uuring heidab kahtlust kaheksa miljoni inimeste tarvitatud ravimitele,» teatas ajaleht Times eelmise aasta juulikuus. Teised väljaanded kandsid samamoodi ärevust tekitavaid pealkirju. Depressioon on üks suurimaid meditsiiniprobleeme, millega ühiskond kogu maailmas silmitsi seisab, ravimeetodid on olnud juba ammu vastuolulised ja siin olid uuringud, mis näitasid, et Prozaci ja teiste levinud antidepressantide aluseks on mittetoimiv hüpotees selle kohta, mis selle seisundi põhjustab. Uuringut vedanud juhtivteadur jõudis isegi nii kaugele, et andis mõista, et igasugune kasu sellistest ravimitest tuleneb platseeboefektist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles