NEW SCIENTIST ⟩ Levinud viljatusprobleemile terendab lahendus

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Olin raevuka aknega 19-aastane tüdruk, kui mu nahaarst hakkas mulle esitama küsimusi, millel ei paistnud nahaga mingit pistmist olevat. «Kas teie menstruatsioonid on korrapärased? Kuidas teil karvakasvuga on?» küsis ta. «Teil võivad olla polütsüstilised munasarjad,» arvas ta. Mul polnud aimugi, millest ta rääkis. «See võib laste saamisel takistuseks osutuda,» ütles ta, kui ma ta kabinetist väljusin, kirjutab Clare Wilson populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist.

Jahmununa seadsin sammud oma perearsti juurde, kes tellis vereanalüüsid ja munasarjade ultraheli, mis kinnitas, et mul on polütsüstiliste munasarjade sündroom ehk PCOS. Aga ta tunnistas, et ei tea sellest suurt midagi. Nii jäin mures ja segaduses üksi seisundiga, mille olemasolu mulle ootamatult ilmsiks oli saanud.

Paljud mu sõbrad on sama kogenud. Vaatamata asjaolule, et PCOS on 18-45-aastaste naiste seas kõige levinum hormonaalne häire ja peamine viljatuse põhjus, on meil olnud keeruline saada selget vastust, mis see täpselt ikkagi on ja mida sellega peale hakata.

17 aastat pärast seda, kui mulle diagnoos pandi, on see üldine mõõn aga pöördunud. Tänaseks mõistavad teadlased PCOS-i põhjuseid paremini ning sellesse suhtutakse kui tõsisesse seisundisse, mis ei mõjuta vaid munasarju, aga millega käivad kaasas ka psühholoogilised ja kardiovaskulaarsed probleemid ja ainevahetuse häired. Just sel põhjusel tahetakse see haigus tänavu ka ümber nimetada. Selgem arusaam on ühtlasi avanud võimaluse uute raviviiside leidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles