Teadlased: puud vähendavad linnades kuumasurmade arvu kolmandiku võrra

Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Pexels

Linnades kasvavad puud alandavad suvel temperatuuri ja võivad vähendada palavast ilmast ja kuumalainetest tingitud surmade arvu kolmandiku võrra, ütlesid teadlased kolmapäeval ajakirjas Lancet ilmunud artiklis.

Teadlased selgitasid modelleerimist appi võttes välja, et puude hulka 30 protsendi võrra suurendades langeb temperatuur neis paigus palavatel suvekuudel 0,4 kraadi võrra.

2015. aasta suvel suri 93 Euroopa linnas kõrge temperatuuri tõttu enneaegselt 6700 inimest. Kolmandiku sellest oleks saanud ära hoida, ilmneb uuringutest.

Praegu annavad Euroopa keskmises linnas puud varju vaid 15 protsendile keskkonnast.

Tegemist on esimese uurimistööga projektis, mis käsitleb linnades kuumalainetest põhjustatud enneaegseid surmi, mida oleks võimalik puude juurdeistutamisega vältida, ütles töö juhtautor, Barcelona Globaalse Tervise Instituudi teadlane Tamara Iungman.

«Me teame juba, et kõrged temperatuurid linnakeskkonnas seostuvad negatiivse tervisemõjuga, nagu südameveresoonkonna häired, haiglaravi vajadus ja enneaegne surm,» ütles ta.

«Meie eesmärk on informeerida kohalikke poliitikuid ja otsustajaid rohelise taristu linnaplaneerimisse strateegilise lõimimise kasust, et saavutada kestlikum, paindlikum ja tervislikum linnakeskkond.»

Linnades on nõndanimetatud kuumasaare efekti tõttu temperatuurid kõrgemad kui eeslinnades ja maal. Lisasoojust põhjustavad peamiselt taimkatte puudumine, tume asfalt ja ehitusmaterjalid, mis neelavad ja talletavad soojust.

Kliimamuutus on probleemi võimendanud. Eelmine suvi oli Euroopas mõõtmisajaloo palavaim ja aasta tervikuna pingereas teisel kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles